Juanan Hinojo ha seguit de prop la trajectòria de Dejan Musli, el pivot serbi que ha fitxat l´ICL Manresa perquè sigui el referent interior de l´equip la pròxima temporada, una funció que l´autor del llibre Sueños Robados. El baloncesto yugoslavo veu amb bons ulls: «Crec que pot donar un bon rendiment a Manresa, si bé pel seu joc és necessari que se senti important dins l´equip, i que tingui un rol amb el qual estigui a gust». Però per parlar de Musli, veu necessari «recordar les altes expectatives que arrossegava: s´esperava d´ell que fos un clar projecte de jugador NBA o com a mínim una estrella de l´Eurolliga». El pivot de Prizren no ha arribat on s´esperava, però acaba d´aterrar a Manresa, on tindrà minuts i protagonisme per tornar a sentir-se important en una de les millors lligues del món.

Números amb pinces

En la seva última temporada, al Mega Leks, Musli va acabar amb una mitjana de 15 punts i 9,2 rebots, però Hinojo creu que s´ha de vigilar. «Els números que es fan al Mega s´han de posar en quarantena, mai no saps quant hi ha de real. És l´equip del superagent serbi Misko Raznatovic (el mateix que té Musli) i la principal funció del club és fer caixa amb la venda de jugadors», explica. En els partits que el va veure, assegura que el van buscar molt en atac, li van donar moltes pilotes a prop de l´anella, i així va poder explotar algunes de les seves principals virtuts: «és capaç d´anotar al pal baix, ja que té un ganxo força efectiu amb les dues mans», tot i que la majoria de les seves cistelles van arribar «finalitzant després de rebre una assistència d´un company. Es mou bé sense pilota». Un altre dels seus punts forts, per Hinojo, és el rebot ofensiu («el desitja i té instint») i una millora física, que influeix en el seu rendiment defensiu: «sense ser un especialista defensiu, la seva presència a prop de la cistella es fa notar, és capaç d´ocupar espai i desviar llançaments». Per acabar, en destaca també la capacitat per fer circular la pilota, deixar-la anar, «un aspecte que en les seves anteriors etapes li havia costat».

Pel que fa a les seves limitacions, Musli «continua sent un jugador poc explosiu i atlètic» i no ha aconseguit convertir-se en una amenaça amb el tir exterior: «ni tan sols el tir de 4-5 metres forma part del seu repertori», exposa Hinojo. En defensa, «pateix quan l´allunyen de la cistella i ha d´emparellar-se amb jugadors més ràpids i explosius, així com per recuperar en el bloqueig i la continuació», tot i que en aquest últim aspecte creu que ha millorat en els darrers anys. Aquesta passada temporada l´ha vist més centrat, «sense els errors de concentració que tant el castigaven», i una mica més agressiu. Però l´escriptor recorda que «és el Mega, i costa extrapolar el joc d´aquest equip en un entorn més estructurat».

Pel que fa al seu rendiment a Manresa, Hinojo ho té clar: «és un jugador amb unes virtuts i uns defectes molt concrets. Serà clau que l´entrenador tingui això molt clar i busqui un sistema per maximitzar aquestes virtuts i emmascarar el màxim possible els defectes».

Domini en categories inferiors

«Era una superestrella», recorda Hinojo dels inicis de Musli en les categories inferiors de Sèrbia. Durant la seva etapa cadet i júnior va col·leccionar medalles d´or i premis de MVP. «Era un jugador molt fet i molt madur físicament. Tenia el cos d´algú de 25 anys», explica que el va veure en directe en diferents tornejos destrossant jugadors com Kanter i Valanciunas, número 3 i 5 del Draft de la NBA del 2011, i que actualment juguen en la millor lliga del món. En el seu salt a sènior, van començar a arribar els problemes. «Ja no tenia la mateixa superioritat física i la lentitud de peus i una agilitat limitada, el van penalitzar», narra.

Els millors moments de Dejan Musli