El Govern català ha animat l'executiu de Berga a "agilitar" els treballs d'obra pública previstos en el Pla de Barris per poder-los acabar abans del desembre de l'any 2011. En aquesta data s'acaba la pròrroga de dos anys que s'ha concedit a la ciutat per enllestir les actuacions incloses en aquest programa d'intervenció integral al cor històric berguedà. Així ho ha explicat en declaracions a aquest diari Oriol Nel·lo, secretari general de Planificació Territorial català.

Les declaracions de Nel·lo arriben després que aquesta setmana se celebrés a Berga la reunió del comitè d'avaluació i seguiment d'aquest pla. En aquesta trobada es va posar de manifest que, a hores d'ara, Berga només ha executat el 40% de les obres de millora públiques previstes al pla, per valor de 6 milions d'euros. En conjunt, el pla preveu una inversió pública de 13 milions d'euros, finançats al 50% entre la Generalitat i el consistori. Els responsables del Govern van posar de manifest que "se'ns està tirant el temps a sobre" i van exhortar els responsables municipals a "posar-se les piles".

Oriol Nel·lo ha brindat l'ajuda de la Generalitat al consistori berguedà per assolir aquest objectiu. El secretari general de Planificació Territorial ha explicat que els programes d'obres del Pla de Barris "són complexos d'executar". Nel·lo també ha admès que els quatre anys "estrictes" de termini que inicialment es donen per executar les obres en aquests plans "són breus per aconseguir allò que s'hi preveu". En aquest sentit ha explicat que en el primer any de vigència del pla "molts ajuntaments han d'acabar projectes". Nel·lo s'ha mostrat convençut que el consistori berguedà aconseguirà l'objectiu. "Estic segur que a Berga s'executarà com a la resta de poblacions" catalanes que tenen el Pla de Barris.

Manca de diners

El problema principal per aconseguir completar el Pla de Barris és el finançament. No hi ha prou diners, segons ha admès l'alcalde de la ciutat, Juli Gendrau. Un exemple és la urbanització del carrer de l'Harmonia. Aquesta obra, amb un pressupost de 2,2 milions d'euros, permetria doblar el grau d'execució de les obres del Pla de Barris. Com que el consistori no té diners per fer-la, ha demanat a l'Institut Català del Sòl (Incasòl) que ho faci. En comptes de diners li ho pagarà amb terrenys. "Estem pendents que l'Incasòl ens digui si accepta aquests terrenys i quina valoració en fa". L'alcalde ha comentat que amb l'estat actual del mercat immobiliari, afectat per la recessió, "com més temps passa menys valor tenen els terrenys i potser n'haurem d'oferir més".

Una altra de les obres que encallen l'execució del pla és l'obertura del carrer Pinsania cap al Callissot de la Gratella, actuació per a la qual se cerca finançament.