El patronat de l'hospital comarcal Sant Bernabé de Berga tornarà a decidir directament qui és el seu gerent. Això no passava des de principi de la dècada dels 90, quan es va privatitzar la gestió d'aquest centre. Aquesta mesura s'ha pres per dues raons: d'una banda, per estalviar diners, i de l'altra, donar continuïtat al màxim càrrec directiu d'aquest organisme. Així ho ha confirmat a aquest diari l'alcalde i president del patronat, Juli Gendrau. Ha dit que el canvi es farà a partir del juny, un cop s'hagi jubilat l'actual gerent, Ricard Bosch, i que pretenen continuar millorant el servei.

Fa una dècada que el centre sanitari berguedà té un contracte de gestió amb el Consorci Hospitalari de Catalunya pel qual factura al patronat al voltant de 300.000 euros anuals. Fins ara, aquesta empresa s'encarregava de nomenar un gerent al qual el patronat donava el vistiplau. El gerent es triava el seu equip com el director mèdic, el d'administració, recursos humans i infermeria. Generalment, aquests càrrecs solien ser personal del mateix centre i en aquest cas la seva nòmina la pagava directament l'hospital. A més, l'empresa esmentada assessorava el patronat en assumptes tècnics sanitaris.

Ara, el patronat ha decidit canviar aquest sistema i passar a nomenar directament el gerent. Juli Gendrau, alcalde i president d'aquest ens, calcula que amb aquesta mesura es produirà un estalvi de 150.000 euros anuals. Amb tot, hi ha una altra raó que considera igual de destacada per canviar l'actual model, i és aconseguir nomenar un gerent que s'estigui en el càrrec més de 2 anys. Des de l'any 2004, l'hospital Sant Bernabé ha tingut com a gerent Jaume Raventós, Lourdes Camp, Ricard Bosch interinament, Jordi Campo i Ricard Bosch de nou. Davant d'això, Gendrau assegura que "ens convé que hi hagi continuïtat, hi ha hagut massa canvis de model, de funcionament de direcció", ha dit. "Creiem que no és bo per al personal de l'hospital que hi hagi tants canvis de direcció".

Amb tot, Juli Gendrau ha volgut deixar clar que fan un balanç positiu de la feina feta pels professionals del Consorci a Berga. "N'estem contents". Per això, ha dit, formalitzaran un nou contracte d'assessorament amb aquesta empresa. "Això ja se'ls ha comunicat i ara hem de seure per parlar de la manera de fer el canvi i afinar els costos".

Per la seva banda, Jordi Valls, director de gestió del Consorci, creu que que sigui el mateix hospital qui es triï el seu gerent "no modifica substancialment la nostra relació amb el centre", perquè la resta de serveis d'assessorament específics jurídics i de recursos humans els continuaran oferint. En aquest sentit, ha dit que mantenen la cartera de serveis d'assessorament. I que els canvis en la manera de nomenar gerent no afectaran "el funcionament intern ni les prestacions assistencials".

Dos anys de feina callada

Aquest canvi es fa coincidir amb la jubilació, a final de maig, de l'actual gerent Ricard Bosch, de 66 anys, que feia 2 anys i mig que ocupava aquest càrrec. En aquest període, "Déu n'hi do de la feina que s'ha fet", deia ahir a aquest diari. Ha esmentat haver aconseguit el finançament necessari per fer les obres d'ampliació de l'hospital així com definir el projecte, que s'està redactant, dels treballs de la segona fase del creixement. Hi ha afegit la implantació del sistema d'informació Savac, que ha permès consultar les històries clíniques dels usuaris a través d'un sistema electrònic. Igualment s'ha implantat la radiologia digital, que ha servit per eliminar les tradicionals plaques. Aquests són només alguns dels exemples de la tasca feta. Bosch ha destacat haver pogut consolidar un equip directiu durant el temps que ell ha estat de gerent. No s'ha d'oblidar que Bosch va substituir Jordi Campo després del polèmic afer de la webcam que es va traduir en un canvi de gerent i diferents membres de la direcció.

Bosch se sent satisfet de la feina feta i considera que el nivell sanitari del Sant Bernabé és bo. "Més del 70% dels problemes de salut dels ciutadans de la comarca es resolen a l'hospital". Ha volgut emfasitzar que tota la tasca realitzada ha estat mèrit del personal del centre, "això ho han fet el conjunt de persones que treballen a l'hospital. Jo he tingut la sort de participar amb elles en aquest camí". L'actual gerent considera que el canvi de sistema de la tria de gerent no ha de ser dolent. "Allò important és que el nou gerent que s'esculli sigui un bon professional".