El nou polígon comarcal de Roca-rodona que promou la Generalitat i l'Ajuntament local és una eina clau per a la reactivació econòmica de la comarca. Així ho va assegurar, ahir, Oriol Nel·lo. El secretari de Planificació Territorial de la Generalitat juntament amb el director de l'Incasòl, Miquel Bonilla, i l'alcaldessa del municipi, Judit Carreras, van fer una visita a les obres iniciades recentment. (vegeu Regió7 del 6 de novembre). Els treballs d'urbanització han d'acabar-se el primer trimestre del 2012.

Oriol Nel·lo va dir que el nou sector d'activitat econòmiques de Roca-rodona és una instal·lació de "valor estratègic" i una de les iniciatives "assenyalades" que promou el Govern català al país. El nou polígon comarcal fuig del model tradicional dels polígons industrials convencionals. "És un àmbit pensat per acollir tota mena d'activitat econòmica amb una dimensió molt important" en total en aquesta primera fase, 53 hectàrees. Aquest model, va dir Nel·lo, és substancialment diferent del que s'ha fet durant anys que cada municipi tenia el seu petit polígon. "Això tenia unes dificultats importants, perquè trencava molt el sòl per l'activitat econòmica i era molt ineficient perquè generava la necessitat de molt de sòl per molt poc terreny industrial net, tenia molta minva cada operació", a més de generar problemes de logística pel trànsit de camions.

El secretari de Planificació Territorial va dir que justament en moments de recessió com els actuals és quan cal que les administracions públiques facin apostes per ajudar a la dinamització industrial com el polígon d'Olvan. "Ara més que mai és important preveure nous projectes, tirar-los endavant, nosaltres no podem preveure el futur, però no podem deixar de cap manera que la situació se'ns emporti com un suro a l'aigua". La nova instal·lació, que executa Excover, ocuparà 53 hectàrees a tocar de la C-16, en la primera fase amb capacitat de ser doblades si se'n detecta la necessitat. Disposarà de tots els serveis habituals i també de fibra òptica, potabilitzadora, depuradora i una parada del bus públic.

Un nou centre d'empreses

L'oferta de sòl industrial del nou polígon es complementarà amb un centre d'empreses, un viver per ajudar els emprenedors que s'hi vulguin instal·lar, que s'ubicarà a tocar de la masia de Roca-rodona amb una inversió de 900.000 euros. Les obres s'iniciaran a principi de l'any que ve. Així ho va explicar, ahir, l'alcaldessa d'Olvan, Judit Carreras. Aquest és un dels acords que es van prendre en la vint-i-dosena trobada del Consorci urbanístic que desenvolupa aquest sector econòmic, integrat al 50% per l'Institut Català del Sòl i el consistori local, que es va reunir, ahir, a Olvan.