L'equip de govern de Gironella, de Convergència i Unió, iniciarà aquesta tardor, entre l'octubre i el novembre, la tramitació necessària per fer la licitació de les obres de construcció de la futura biblioteca del municipi, que permetrà iniciar els treballs el gener del 2014. Així ho ha explicat a Regió7 l'alcalde de la població, David Font. Amb aquesta actuació Gironella saldarà una vella assignatura pendent i deixarà de ser un dels pocs municipis catalans que, pel seu nombre d'habitants (5.000), ha de tenir una biblioteca, d'acord amb la Llei de Bases de Règim Local. Actualment ja hi ha una biblioteca, però és la de l'institut, que dóna el servei que pot a la població.

La futura biblioteca de Gironella s'erigirà en un solar davant de cal Marcoval, molt a prop d'on hi ha l'institut Pere Fontdevila. L'immoble tindrà una superfície construïda de 1.096 metres quadrats i estarà dividit en dues plantes. La planta baixa, on hi haurà l'entrada principal, aplegarà l'espai destinat a consultar diaris, revistes i DVD i una sala infantil. També disposarà d'una sala auditori amb una capacitat per a unes 80 persones, que permetrà fer-hi actes de petit format, com presentacions o xerrades. Aquest espai disposarà d'una entrada independent de manera que s'hi puguin fer actes encara que no coincideixin amb l'horari d'obertura de la biblioteca.

Serveis moderns

La nova biblioteca de Gironella oferirà espais perquè s'hi puguin fer treballs en grup i zones d'estudi individual. David Font ha explicat que aquest és un sistema que s'ha aplicat a la biblioteca de l'Ateneu de les Bases de Manresa, i a Navarcles i Terrassa, equipaments que s'han visitat per recollir informació per fer el projecte de la de Gironella per part de tècnics de la Diputació. "En aquestes visites hem anat agafant idees", ha dit l'alcalde.

La planta primera serà l'espai on hi haurà el fons general de la biblioteca d'adults. També hi haurà l'anomenada zona jove, que serà un espai intermedi entre l'espai destinat als infants i el dels adults. El batlle ha explicat que aquesta àrea es posarà a disposició dels usuaris joves "perquè ells se l'organitzin com hagin d'estar més còmodes". Ha exposat que, en aquest cas, s'han inspirat en una biblioteca de Terrassa. L'immoble tindrà una coberta verda amb gespa i plantes ornamentals. Per donar lluminositat a l'entrada davant de l'immoble hi haurà una petita plaça. La nova biblioteca disposarà d'un espai perquè en el futur s'hi pugui habilitar un servei de retorn de llibres domòtic. Amb tot, no està previst implantar-lo inicialment. En canvi, sí que es posarà en marxa un servei d'autopréstec perquè "els usuaris puguin agafar un llibre sense haver d'estar pendents del bibliotecari". Com ja es fa en altres biblioteques, l'usuari agafa el llibre, el passa per un lector de codi de barres i aquest queda registrat en el seu carnet de la biblioteca.

Finançament encarrilat

El projecte executiu de la bibliote-ca municipal té un cost global d'1.559.260,51 d'euros. El consistori té confirmada la concessió d'una ajuda de 525.000 euros dins del pla Xarxa, de la Diputació de Barcelona, per al 2014. A més, ha demanat un ajut de 500.000 euros, el màxim que podia demanar, al Pla Únic d'Obres i Serveis (Puosc) de la Generalitat. La resolució d'aquesta sol·licitud no es coneixerà fins aquesta tardor. El consistori també pot destinar els 173.000 euros de subvencions que el pla del Govern dóna per fer manteniment i conservació a aquesta actuació. La resta de diners que faltin per completar l'obra s'obtindran a través de fons propis. L'alcalde ha exposat que "la previsió és de no haver de demanar crèdits".

David Font ha dit que la construcció de la biblioteca "és una de les obres més necessàries, i l'actuació prioritària del nostre mandat. Ens hi vam posar a treballar des del primer dia", i han anat resolent els esculls urbanístics del sòl per trobar vies de finançament i redactar el projecte. El batlle ha admès que sense crisi probablement hi hagués hagut més fonts de finançament, però malgrat això s'ha tirat endavant perquè "no podem esperar cinc anys per veure hi ha més ajudes". Haver pogut arribar fins aquí, a punt de començar l'obra, "ens fa sentir satisfets que finalment Gironella pugui tenir biblioteca", ha reblat.