El segon diumenge de febrer els baganesos tenen una cita ineludible a la plaça Porxada de Bagà. Veïns del poble, persones que mantenen el lligam amb la localitat de l'alt Berguedà i visitants van ser presents ahir a la popular celebració de la Festa de l'Arròs, que ha renovat un any més el seu poder de convocatòria i ha repartit al voltant de 250 quilos d'arròs entre els assistents.

La tradicional festa, amb més de set-cents anys d'història, es manté gràcies a la implicació del poble i les entitats que la fan possible, com els membres de la colla gegantera, que celebraven els seus 25 anys, que reparteixen l'arròs entre els assistents. No obstant això, els veritables protagonistes de la festa són els cuiners locals: Manel Nieto i Lluís Esparbé, que no van deixar sola, ni un minut, l'enorme paella -de prop de tres metres de diàmetre- per assegurar-se que tot estava controlat. Nieto fa gairebé 60 anys i Esparbé més de 30 que s'encarreguen de preparar aquest àpat multitudinari seguint la recepta habitual que asseguren que no té cap secret.

Al voltant de la 1 del migdia, després d'hores de fer bullir el caldo i posar a punt el sofregit, arribava l'hora d'afegir-hi l'arròs, mentre les notes de la cobla Pirineu sonaven per fer ballar els dansaires de l'Esbart Cadí. Com cada any, l'entitat va amenitzar l'estona prèvia al repartiment de l'arròs amb diverses danses populars, entre elles el reconegut ball cerdà, que va fer participar més d'un centenar de persones entre els balladors de l'esbart i els veïns i assistents que s'hi van afegir, entre els quals l'alcalde Nicolás Viso i el director general de Cultura Popular de la Generalitat, Lluís Puig. Enguany, per primera vegada, una delegació de la Roca d'Albera, de la comarca del Rosselló, visitava la festa amb motiu de l'agermanament que han materialitzat amb Bagà (vegeu desglossat).

Després dels balls, l'arròs estava a punt. Els membres de la colla gegantera van ser els encarregats, com és habitual, de repartir la menja entre els assistents, que envoltaven les tanques de boix que encerclaven la plaça. L'organització va calcular que es van repartir unes 2.500 racions. Van ser nombroses les persones que van menjar-se l'arròs a la plaça, tot i que ja és habitual la imatge de persones amb olles i carmanyoles que se n'enduen la ració a casa.

L'alcalde de Bagà, Nicolás Viso, va donar la benvinguda als assistents i es va mostrar satisfet de tornar a veure "plena de gom a gom la plaça per participar en una de les tradicions més populars de la vila". Per la seva banda, Lluís Puig va destacar dels baganesos la seva voluntat de "preservar i mantenir el patrimoni immaterial com és aquesta Festa de l'Arròs, que és el que avui dia ens dóna una identitat de poble i de país".