Aquest matí, l´Agència de Desenvolupament del Berguedà ha acollit la darrera trobada del grup de treball de la nova llei de Muntanya.

Des de la primera llei d´alta Muntanya (1983) i la seva actualització al 2003, els territoris rurals de muntanya han experimentat canvis i avenços en quant a activitat econòmica, infraestructures, accessos i equipaments; els quals, han comportat, una millora de la qualitat de vida en els territoris de muntanya. Malgrat això, la Generalitat de Catalunya i els territoris de muntanya estan treballant en l´elaboració d´una proposta per la confecció d´una nova llei de muntanya amb l´objectiu de contribuir al desenvolupament de les àrees de muntanya.

El grup de treball de la nova llei de Muntanya està format per representants de la Generalitat de Catalunya i d´institucions, entitats i sectors empresarials de les diferents zones de muntanya de l´Alta Ribagorça, Alt Urgell, Berguedà, Cerdanya, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Ripollès, Solsonès i Vall d´Aran.

En aquesta trobada, es treballa per establir un règim jurídic específic per a les àrees de muntanya, per reforçar els recursos econòmics; garantir els serveis; potenciar el patrimoni natural, arquitectònic i cultural; assegurar un repartiment equilibrat de les activitats en el territori per consolidar i reforçar la recuperació demogràfica, i atendre, en especial, les necessitats dels nuclis de població més petits que no disposaven dels serveis mínims indispensables. A més a més, de la confecció de propostes per la creació de programes zonals de reequilibri de les zones de muntanya, amb l´objectiu de definir l´impuls i l´orientació de les accions de desenvolupament de les zones de muntanya.

Ara, desprès de les tres trobades realitzades pel grup de treball de la nova llei de Muntanya, es confeccionarà una proposta tècnica per enviar als grups parlamentaris del Parlament de Catalunya, perquè realitzin el desenvolupament legislatiu d´una la nova llei de muntanya.