Els franciscans decidiran quin ús tindran en el futur les seves instal·lacions de Berga, abans de l'1 de gener del 2015 segons ha explicat a Regió7 el pare provincial Josep Gendrau, nascut a Berga el 1934. El religiós ha dit que la decisió es prendrà abans que les estructures de govern de l'orde a Catalunya desapareguin l'any que ve com a conseqüència de la reordenació territorial franciscana a causa de la falta de personal. Fruit d'aquesta situació, set províncies franciscanes, entre els quals hi ha la de Catalunya, desapareixen i s'agruparan sota la denominació d'una nova entitat més gran integrada per 300 frares que "abraça un territori enorme des de Berga a Canàries", anomenada de la Immaculada. Gendrau posarà punt final al seu mandat com a provincial català amb dos tancaments: el de la casa de Berga i el del govern català del que serà el darrer cap provincial, càrrec que haurà ocupat durant dos períodes de nou anys.

"El 2015 s'elegirà un nou provincial i evidentment no seré jo", comenta somrient Gendrau, de 80 anys d'edat. Després de la missa de comiat de l'orde amb una presència de més de set segles a la capital berguedana -els religiosos tenen dos carrers dedicats a la ciutat- els dos frares que queden a la casa (a Catalunya en són 38) han començat a preparar la mudança.

Usos socials

Paral·lelament, sobre la taula els dirigents franciscans estudien quina és la millor opció per cedir aquestes instal·lacions. Seguiran el consell del papa Francesc: "quan deixeu un convent no hi negocieu, no feu especulacions, sinó mireu que això sigui en benefici de la gent". Per això cediran les instal·lacions. Gendrau ha dit que encara no s'ha pres cap decisió. "S'està estudiant diverses opcions, també hem parlat amb el meu cosí, l'alcalde [Juli Gendrau], i representants de l'ajuntament s'ho han vingut a mirar. Estem esperant que els interessats ens presentin un projecte seriós". El pare franciscà ha volgut deixar clar que "encara que fem el comiat nosaltres no ho deixarem abandonat fins que no tinguem tots els programes definits".