El Festival d'Estiu de la Baells arrencarà el proper dissabte amb una mostra de les activitats esportives, culturals i lúdiques que es pot fer a l'embassament. Aquest serà el tret de sortida a una nova edició del certamen que s'allargarà fins al proper 26 de setembre amb una trentena de propostes dins el programa. L'any passat es va iniciar aquest nou format que "permet gaudir de les activitats durant tot l'estiu i reactiva l'economia de la zona", segons l'alcalde de Cercs, Jesús Calderer. Aquest any, com a novetat, es farà el Campionat d'Orientació en piragua, una caminada popular i un torneig de waterpolo. A més, tots els participants del festival obtindran un carnet de fidelització.

El programa del festival està format per activitats aquàtiques, esportives, lúdiques, culturals i medi ambientals durant totes les setmanes d'estiu. D'aquesta manera, segons el president de l'Agència del Desenvolupament del Berguedà, Sergi Roca, "s'aconsegueix prolongar les activitats i descobrir l'embassament de la Baells des de diferents vessants". El proper dissabte 20 de juny, hi haurà el tret de sortida oficial d'aquesta edició amb el Festival POP-UP, en el qual, es realitzarà una mostra de les activitats aquàtiques i de les empreses d'activitats de la Baells, es farà una prova puntuable pel campionat de Catalunya d'embarcacions de radiocontrol, hi haurà visites guiades a la presa, i també música en directe i animació infantil.

A part de les tradicionals propostes del concurs de fotografia, Triatló infantil, Travessia de la Baells, les passejades nocturnes o el concurs de pesca, aquest any hi haurà, com a novetat, el Campionat d'Orientació en piragua, la caminada popular de Vilada, la travessia en piragua, Cross Trainning: Posa't a prova o el torneig de waterpolo. A més, tots els usuaris de les activitats, rebran un carnet de fidelització i podran aconseguir un obsequi si aconsegueixen completar tres de les activitats programades.

La presentació del festival s'ha fet aquest dimecres a la tarda des del mateix embassament de la Baells, un indret que, segons l'alcalde de Cercs, "sempre s'havia vist com una cosa imposada i es vivia d'esquena al pantà". Calderer ha reconegut que el festival ha permès "reconduir la situació" i que ara, gràcies a les empreses d'esports que s'hi han instal·lat, "proporciona un moviment econòmic on tothom hi surt guanyant". L'alcalde també creu que amb el canvi de format del festival, que ha passat d'un cap de setmana a tres mesos, "s'arriba a molta més gent". Per a l'alcaldessa de Vilada, Monsterrat Badia, "és una bona oportunitat de promoció" i ha manifestat que un dels objectius que s'han de treballar és que "la gent que va a l'embassament també visiti els municipis de l'entorn".

Sergi Roca, també ha recordat durant la presentació que la primera edició del festival es va fer l'any 2002 com "una festa reivindicativa" perquè quan es va crear l'embassament hi va haver "un impacte social i mediambiental que es considerava que no tenia un retorn". Roca ha explicat que amb els anys s'ha vist l'embassament com "un element dinamitzador a nivell econòmic turístic i mediambiental" i que s'han fet grans passos com aconseguir el permís de navegabilitat per part del Consell Comarcal del Berguedà o la creació de la comissió de seguiment amb l'Agència Catalana de l'Aigua. Roca ha destacat la instal·lació d'un canal de natació que "ha tingut molt bona acollida" o la futura construcció d'un hangar per les barques al costat mateix de l'embassament.