Tècnics de l´Agència Catalana de l´Aigua (ACA) treballen «en la regularització i modificació del contracte concessional que permeti el reinici d'aquesta actuació» segons han explicat a Regió7 fonts d´aquest ens. L´obra que es va iniciar a finals del 2010 (el projecte data del 2002 i s´havia d´haver construït el 2005) amb un cost de 2,1 milions d´euros va quedar aturada per problemes de la concessionària Emcofa. Ara, s´ha de modificar el contracte de concessió per reprendre els treballs. Falta fer una part dels col·lectors i la depuradora pròpiament dita. Quan es reprenguin els treballs el termini d´execució serà d´entre 10 i 12 mesos, segons l´ACA.

Quan aquesta obra es reprengui es reduirà el compte d'actuacions de sanejament pendents. Un obra cabdal d'aquesta la llista és l'ampliació de la depuradora de Berga, pendent des del 2004. Tal i com ja ha informat aquest diari en el seu dia, aquesta actuació també s'està duent a terme amb una inversió de 2 milions d'euros que farà possible eliminar-ne els nutrients (nitrogen i fòsfor) per complir amb la normativa europea.

Sanejament del 84% de la població

Fonts de l'ACA han informat que la comarca disposa actualment de 13 depuradores en servei i 16 estacions de bombament, que tracten un cabal d´aigües residuals de 3,6 hm cúbics a l´any (equivalent al sanejament de 39.000 d´habitants). Les depuradores existents garanteixen el sanejament del 84% de la població del Berguedà. Fonts de l'ACA han informat que l'estat de les masses d'aigua «ha millorat substancialment, arribant a un 80% dels rius amb bon estat ecològic».

Les depuradores en servei són les de Bagà/Guardiola de Berguedà, Berga, Casserres, Castellar de n´Hug, Cercs, Gironella, Gósol, Guixaró, Montmajor, La Nou de Berguedà, la Pobla de Lillet, Puig-Reig i Sant Corneli de Cercs. L´administració gestora és el Consell Comarcal del Berguedà excepte en els casos de les plantes de Guixaró, Montmajor i La Nou de Berguedà, que són gestionades directament per l´Agència Catalana de l´Aigua (ACA)