L'inici de la temporada de bolets s'ha fet esperar als boscos de la Catalunya Central. La forta calor i la manca de pluges durant el passat juliol han fet que les primeres florides de bolets estiguin arribant amb retard i en comptagotes, més del que ha estat habitual en els darrers anys. Tot i que els experts consultats per Regió7 asseguren que al Berguedà ja es fan els primers bolets, sobretot ceps, tots coincideixen a dir que la temporada és tardana i que, de moment, cal restar a l'espera del cel per saber si serà una tardor productiva o no.

Josep Maria Artigas, boletaire, confessa que en les darreres sortides que ha fet als boscos berguedans ha "estat de sort". Explica que ha pogut omplir un parell de cistelles de ceps, com es veu a la fotografia, tot i que deixa clar que "de moment n'hi ha molt poca quantitat i en zones molt concretes". Artigas creu que aquesta situació és normal. "L'any passat, a principis d'agost, ja parlàvem de molts bolets perquè el juliol havia estat plujós i amb unes condicions meteorològiques més òptimes per les primeres florides", explica. Per contra, enguany ha estat molt diferent, ja que el Berguedà ha viscut un dels juliols més calorosos dels darrers anys i sense pràcticament precipitacions, que són necessàries perquè la temporada boletaire sigui profitosa. A l'hora de fer prediccions és prudent, tot i que creu que si les condicions meteorològiques es mantenen com en els darrers dies, "amb ruixats que fan que la temperatura refresqui als vespres i hi hagi més humitat", possiblement es podrà parlar d'una bona temporada. No obstant això, té clar que encara és molt d'hora i "mai no hi ha res dit pel que fa al temps".

En la mateixa línia ha parlat Josep Ballarà, micòleg berguedà que es mostra reticent a fer prediccions, "perquè mai no funcionen". A més, creu que, tenint en compte que el clima està patint un canvi substancial en els darrers anys, "encara és més complicat encertar res". Per això a Ballarà li agrada parlar d'impressions i de sensacions, tot i que afirma que perquè la tardor sigui positiva, la línia meteorològica ha de ser la que s'ha encetat en els darrers dies "perquè hi hagi la humitat necessària que reclamen els bolets".

Un fet simbòlic que determina que encara no ha començat al cent per cent la temporada boletaire, és que la berguedana Glòria Garcia encara no ha instal·lat la seva parada a peu de la C-16 per vendre els primers rovellons.