Berga ja ha començat el compte enrere per la celebració del Centenari de la Coronació Canònica de la Mare de Déu de Queralt que s'escau el 2016. La capital berguedana va celebrar aquest dimarts 8 de setembre, dia de les mares de déus trobades i festa local a la ciutat, la seva festivitat anual, la Gala que ha omplert de fidels l'església del temple com és costum. La missa va ser cantada per l'Orfeó Berguedà i va ser presidida pel capellà custodi de Queralt Ramon Barniol acompanyant d'altres sacerdots. La predica d'enguany va anar a cura del flamant rector de Gironella, Lluís Ruiz que tot just s'ha instal·lat a la Perla del Llobregat segons ha explicat. Ruiz va recordar la homilia que va fer a la Gala del 1999 el desaparegut religiós berguedà Ramon Maria Serchs.

En el moment de les ofrenes, Ramon Barniol, el capellà custodi va demanar la col·laboració dels ciutadans per dur a terme projectes que s'han proposat per commemorar el Centenari com la realització d'un mural dedicat a l'efemèride a dins del temple. També hi haurà uns llantions que «no contaminin gens». Ahir mateix, els assistents als actes de la Gala van poder veure els operaris treballant en la millora de la teulada del vell restaurant (tancat al públic) i també com s'ha enderrocat l'edifici del vell funicular del 1966 i sanejat l'espai que ocupava.

Els capitans (organitzadors) de la Gala d'enguany van ser: Josep Antoni Benavides, Maria Dolors Boixader, Jaume Vegas,Núria Rigola,Lluís Gual,Joan Salas, Anna Serarols, Queralt Matamala i mossèn Ramon Barniol. Han lliurat les orenetes de Queralt a Josep Farguell i Maria Àngels Camps, Austí Ferre o Ester Huch, Ariadna Cortina, Cèlia Bertran, Marc Villegas, Toni Molera i mossèn Lluís Ruiz.

També es van donar a conèixer els capitans de la Gala del 2016 que seran: Ramon Escobet, Carme Muntanyà, Quirze Vilella, Laura Seuba, Jesús Martínez, David Tristany, Sandra Serena, Maria Corominas.

Mentre es feia la missa hi va haver una pluja de parapents. Acabada la cerimònia la Cobla Pirineu va oferir una audició de sardanes.