El músic Jordi Sabata recupera una marxa que va sonar per la Coronació de Queralt el 1916

La banda de l'Escola Municipal de Música de Berga tornarà a interpretar la peça pel centenari de la Mare de Déu

04.11.2015 | 07:39
Parts de la partitura

El músic berguedà Jordi Sabata ha recuperat una partitura del patrimoni musical berguedà. Es tracta d´una peça descoberta al fons de partitures de Climent Ballús dipositades a l´Arxiu Comarcal del Berguedà. La peça pot tenir un cert interès tenint en compte que es tracta d´una obra que va interpretar-se durant les festes de la Coronació de la Mare de Déu de Queralt el 1916, de la qual l´any vinent se celebra el centenari.

El director de la banda de l´Escola Municipal de Música de Berga, Jordi Sabata, recorda que fa uns anys l´Arxiu Comarcal del Berguedà va demanar al centre musical que es fes una primera valoració d´un fons de partitures aportades pels familiars de Climent Ballús. «A primera vista, tenia un valor relativament escàs», relata. Al cap d´un temps, però, i gràcies a l´impuls del grup Quim Serra, des del Patronat de la Patum per la recuperació del patrimoni musical berguedà, es va reprendre una revisió a fons d´aquest fons històric del berguedà Climent Ballús, un pregoner que feia les crides a Berga de principi del segle XX.

Sabata ha explicat que d´aquest fons se´n desprenen bàsicament i de manera resumida partitures d´orquestra de ball i de marxa de banda de principi del segle XX, sardanes de la segona meitat del segle XX i altres obres de concert i de temàtica religiosa.
En aquest arxiu musical, també s´hi ha trobat «de manera excepcional una partitura amb el títol Marcha lenta de Procesión en honor a la Virgen María de Queralt, escrita pel compositor Fernando Cobeño Heredia. Segons Sabata, «va ser músic major del Batalló de Caçadors de Reus número 16, que, com indiquen les cròniques de l´època, va prendre part a les festes de la Coronació de la Mare de Déu de Queralt l´any 1916». En aquest sentit, el músic berguedà creu que «tot sembla apuntar que aquesta peça va ser interpretada durant els dies que el batalló va ser a Berga participant en diversos actes públics.»

Concert el desembre
Properament, és previst que la Banda de l´Escola Municipal de Música de Berga torni a interpretar la peça en públic dins de l´any del centenari de la Coronació de la Mare de Déu de Queralt, que es va iniciar el mes de setembre passat. Segurament serà a principi de desembre en un concert que oferirà la formació del centre musical berguedà. Per altra banda, també es presentarà un petit estudi per documentar la peça i intentar referenciar-la de la manera més aproximada possible.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema