El músic berguedà Jordi Sabata ha recuperat una partitura del patrimoni musical berguedà. Es tracta d’una peça descoberta al fons de partitures de Climent Ballús dipositades a l’Arxiu Comarcal del Berguedà. La peça pot tenir un cert interès tenint en compte que es tracta d’una obra que va interpretar-se durant les festes de la Coronació de la Mare de Déu de Queralt el 1916, de la qual l’any vinent se celebra el centenari.

El director de la banda de l’Escola Municipal de Música de Berga, Jordi Sabata, recorda que fa uns anys l’Arxiu Comarcal del Berguedà va demanar al centre musical que es fes una primera valoració d’un fons de partitures aportades pels familiars de Climent Ballús. «A primera vista, tenia un valor relativament escàs», relata. Al cap d’un temps, però, i gràcies a l’impuls del grup Quim Serra, des del Patronat de la Patum per la recuperació del patrimoni musical berguedà, es va reprendre una revisió a fons d’aquest fons històric del berguedà Climent Ballús, un pregoner que feia les crides a Berga de principi del segle XX.

Sabata ha explicat que d’aquest fons se’n desprenen bàsicament i de manera resumida partitures d’orquestra de ball i de marxa de banda de principi del segle XX, sardanes de la segona meitat del segle XX i altres obres de concert i de temàtica religiosa.

En aquest arxiu musical, també s’hi ha trobat «de manera excepcional una partitura amb el títol Marcha lenta de Procesión en honor a la Virgen María de Queralt, escrita pel compositor Fernando Cobeño Heredia. Segons Sabata, «va ser músic major del Batalló de Caçadors de Reus número 16, que, com indiquen les cròniques de l’època, va prendre part a les festes de la Coronació de la Mare de Déu de Queralt l’any 1916». En aquest sentit, el músic berguedà creu que «tot sembla apuntar que aquesta peça va ser interpretada durant els dies que el batalló va ser a Berga participant en diversos actes públics.»

Concert el desembre

Properament, és previst que la Banda de l’Escola Municipal de Música de Berga torni a interpretar la peça en públic dins de l’any del centenari de la Coronació de la Mare de Déu de Queralt, que es va iniciar el mes de setembre passat. Segurament serà a principi de desembre en un concert que oferirà la formació del centre musical berguedà. Per altra banda, també es presentarà un petit estudi per documentar la peça i intentar referenciar-la de la manera més aproximada possible.