Els Gegants Nous de la Patum es començaran a digitalitzar en 3D aquest dijous

Se segueix el procés iniciat el 2014 amb altres figures

20.01.2016 | 12:38

Dijous, dia 21 de gener, començarà el procés de digitalitzat 3D dels Gegants Nous, continuant el projecte iniciat a finals del 2014 per tal de disposar de les dades de totes les comparses de La Patum amb aquest sistema. Es tracta d´una iniciativa nascuda del Patronat Municipal de La Patum i que comptarà amb la supervisió de la restauradora de la comparseria, Gemma Rodríguez. L´objectiu d´aquesta digitalització és poder disposar de totes les dades possibles de les comparses patumaires sense la necessitat de fer uns motlles que poguessin malmetre-les.

Per tal de materialitzar aquest procés, que es farà a la pròpia Casa de La Patum, sense haver de desplaçar les comparses de la seva ubicació habitual, s´utilitzarà el sistema de digitalitzat SIDIO, l´únic sistema del mercat que no requereix cap contacte amb l´objecte en cap moment del procés de captura de dades. A més, SIDIO controla els valors d´exposició lumínica i treballa amb llum "freda" (eliminació de les bandes ultravioleta i infrarrojos), raó per la qual compleix amb els criteris museístics d´il€luminació. El capçal de captura SIDIO generarà un núvol de punts d´alta densitat amb una distància entre punts que pot arribar a ser de 75 micres, fet que permet poder capturar tots els detalls i tenir un document 3D totalment fidedigne amb els originals.

L´empresa encarregada de dur a terme la tasca de digitalitzat és Nub3D S.L., una empresa nascuda a Barcelona el 1999 per donar resposta a una necessitat de mercat en el camp del mesurament òptic tridimensional. Durant anys, Nub3D ha desenvolupat diversos capçals de mesura òptics per a diferents camps i aplicacions, basats en la investigació i desenvolupament continu en els seus laboratoris de tecnologia de digitalització òptica. Amb aplicacions en diversos camps, com enginyeria inversa, inspecció i control de qualitat, i prototipat ràpid, Nub3D és present en diversos sectors del mercat oferint sistemes òptics de digitalització 3D de llum blanca. A més, per oferir solucions realment adaptades a les necessitats concretes, des de l'any 2001 Nub3D ha aplicat aquesta tecnologia industrial en el camp de l'art i patrimoni, on s'ha utilitzat principalment per a la realització de rèpliques exactes d'obres originals. Durant aquests anys, els escàners de Nub3D han digitalitzat obres en diversos jaciments arqueològics, així com al Museu del Prado, el Louvre, el British Museum i el Museu Episcopal de Vic entre d'altres museus. També s'ha digitalitzat a Egipte la tomba de Tutankamon.

Enguany, el procés de digitalitzat de la comparseria patumaire inclourà els caps i les mans dels dos Gegants Nous, que s´afegiran a les comparses que ja es van digitalitzar l´octubre del 2014: l´Àliga, els caps i les mans dels dos Gegants Vells i els caps de les Guites. El valor total d´aquest procés és de 3.144€, dels quals 3.267€ es podran cobrir amb una subvenció atorgada pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. La intenció del Patronat és poder continuar amb més fases fins a disposar del digitalitzat 3D de tota la comparseria de La Patum.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit
Enllaços recomanats: Premis cinema