L´associació que vetlla per recuperar el castell de Berga i acostar-lo a la població continua treballant pas a pas per aconseguir que aquest espai patrimonial, abandonat durant les darreres dècades, torni a brillar dins el mapa d´atractius turístics de la capital del Berguedà. Els Amics del Castell de Berga han comptat durant les darreres setmanes amb la col·laboració d´un grup de joves que han participat com a voluntaris en les tasques de neteja i millora de l´espai d´aquesta fortificació.

Un total de 26 alumnes de tercer i quart d´ESO de l´IES Guillem de Berguedà han dedicat una part del seu temps lliure a implicar-se amb aquesta entitat. Ho han fet a través del programa de serveis a la comunitat que es planteja des de la Generalitat de Catalunya als centres educatius, on els alumnes que hi participen es comprometen a dedicar un seguit d´hores a col·laborar amb alguna entitat activa en el teixit associatiu de la seva ciutat que ells mateixos escullen. Així ho ha explicat Xavier Campillo, president de l´associació Amics del Castell de Berga. «Nosaltres, com altres entitats, ens vam apuntar al programa i la nostra sorpresa va ser el gran interès que ha tingut la proposta», assegura.

Durant diversos matins, els joves alumnes, dividits en grups, han dedicat deu hores a realitzar accions concretes a l´entorn del castell: netejar l´espai, treure runa, desbrossar... Segons Campillo, es tracta d´actuacions que es creuen necessàries des de l´entitat i que es van fent mica en mica amb l´ajuda de les persones implicades amb el col·lectiu. Campillo valora molt positivament la iniciativa,«per dos motius», ha dit. «Per una banda perquè és molt positiu tenir tantes mans treballant plegades per a la recuperació del castell», i per l´altra, per haver aconseguit cridar l´atenció dels joves i implicar-los en una iniciativa que fa referència al patrimoni i a la història de la seva ciutat.

En aquest sentit, ha recordat que l´entitat té dos objectius bàsics i que s´han acomplert amb aquest projecte. «Nosaltres treballem per la recuperació del castell com a espai patrimonial, recurs turístic, entorn privilegiat... però també volem acostar-lo a la població, que els berguedans se´l facin seu i se l´estimin perquè torni a tenir la importància que tenia», ha detallat, «i ara hem aconseguit fer-lo més proper entre alguns joves».

Visita guiada

Aquesta col·laboració dels alumnes de l´institut Guillem de Berguedà amb els Amics del Castell no acaba aquí. Després d´haver estat presents al seu estand de la Fira de Maig, aquest dissabte 21 de maig a partir de les 12 del migdia seran els responsables de guiar una visita que es farà a l´entorn del castell. Campillo ha explicat que «serà el colofó final i on podran explicar a la resta de persones el que han après al llarg d´aquest projecte».