Davant l'amenaça de pluja que planava aquest dissabte a la nit sobre Berga, risc zero o almenys minimitzar-lo al màxim. Aquesta és la consigna que van llançar, al vespre, els responsables de la Patum, després que a mitja tarda caigués un bon ruixat, una hora abans de l'inici dels salts del passacarrers.

Les alertes es van encendre en aquell moment i immediatament es va activar, per primera vegada, el protocol que té un únic objectiu: evitar que l'aigua pugui fer malbé la imatgeria de la festa, integrada per peces totes elles més que centenàries, per bé que, com és conegut, en les passades només surten les maces, les dues guites i els gegants vells.

"Hem establert un criteri per actuar en cas de pluja que fins ara no hi era", va explicar a Regió7 en l'inici dels salts de la passada, Mònica Garcia, la regidora de la Patum. Aquest protocol d'actuació per casos com el s'havia debatut durant l'any passat al si del patronat de la festa. En aquesta ocasió, es va activar per primer cop.

El grup d'actuació està format pels caps de colla, representants del patronat, dels músics, la restauradora de la comparseria, Gemma Rodríguez; l'alcaldessa, Montse Venturós; i la regidora de la festa. Aquest dissabte, quan va començar a ploure es van trucar entre ells "per prendre decisions ràpides si és que torna a ploure". Mònica Garcia va explicar que "això ja ho teníem planificat de fa temps", després que en la passada de dimecres de Corpus del 2014 elements com el cap de la guita grossa quedessin molt afectats per culpa de la pluja que va caure i pel fet que ningú va prendre la decisió d'aturar el salt en els moments de màxima intensitat del xàfec per tal de protegir-la, i tampoc, ni tan sols, de posar-li un impermeable.

Aquell episodi va obrir el debat al si del patronat sobre la necessitat d'establir uns criteris, una manera d'actuar per evitar destrosses a la comparseria a causa de no haver-la protegit de la pluja. Aquest any que s'han estrenat en la seva responsabilitat al capdavant de l'executiu berguedà, la CUP no ha volgut aventurar-se a viure nous episodis com l'esmentat, tal com va dir la regidora. "El que sí que vam veure aquest any és que nosaltres no ens volíem arriscar, per una falta de presa de decisions, a perdre el control o que es poguessin fer malbé les comparses", va dir recordant els desperfectes que va patir el cap de la guita grossa. "No ens volem arriscar, i, per tant, si s'hagués de prendre la decisió de parar el passacarrers, ho faríem sense problema ni dubtar-ho", va assegurar la regidora.

El gabinet d'actuació en cas de pluja es va crear informalment, a la tarda, quan plovia. "Ja hi havia uns emails enviats de fa dies on plantejaven la possibilitat" que pogués fer mal temps i com actuar. Quan va passar, les persones que s'han de mobilitzar en aquest casos es van posar en contacte a través de trucades telefòniques i del servei de missatgeria de WhatsApp. També van fer consultes "a meteoròlegs de confiança" per saber les prediccions del temps que havia de fer durant la passada que s'havia d'acabar de matinada.

Una nova tempesta de pluja, llamps, trons i vent va tenir lloc a les onze de la nit. Aquest episodi, afegit a la precipitació de la tarda, va fer que fes força fresca. També a causa de l'amenaça de pluja, abans de començar la passada, les diferents comparses van sortir a fer-la amb els seus impermeables respectius. Els de les guites aquest any són nous, fets a mida. També en tenen les maces i els gegants. "Esperem que amb els impermeables, si plou poc n'hi hagi prou, i si és que realment la situació és de molta pluja, puguem prendre altres mesures, com parar una estoneta el passacarrers", va informar Garcia.

Patum a l'ADN

Berga va arrencar, aquest dissabte al vespre, la darrera passada d'enguany amb moltes ganes de festa. Un exemple: al primer salt a la plaça de Sant Pere, els geganters van llançar un canó de confeti, segurament per celebrar l'aniversari dels gegants vells, 150 anys. Mentre això passava, al balcó consistorial, la petita Berta Villegas, de només 9 dies d'edat, dormia plàcidament, aliena a la gatzara general de la plaça, a la música i els càntics de milers de persones, còmodament instal·lada als braços dels seus pares, el músic Aleix Villegas (toca la trompeta amb la cobla Pirineu i a la Ciutat de Berga) i la seva mare, Mariona de Ola.

A la Berta només la va molestar una mica l'estrepitós petar dels fuets de les maces, una demostració que duu la Patum a l'ADN.