L'Ajuntament d'Avià aposta per consumir energies provinent totalment de fonts renovables. Per aquest motiu, ha adjudicat el subministrament elèctric dels edificis municipals i de l'enllumenat públic a una empresa que garanteix que el 100% de l'energia provés de fonts netes, la cooperativa Som Energia. Així ho van explicar, ahir, el regidor de Medi Ambient, Josep Subirana, i l'enginyer consultor, Josep Maria Ferrao. Des del març, el consistori ja consumeix la llum que gasta provinent d'energies verdes, segons va indicar el regidor. Quan el consistori berguedà hagi completat les diferents mesures d'estalvi energètic i de foment de les energies verdes endegades, Subirana calcula que l'Ajuntament s'estalviarà 200.000 euros en quatre anys.

Al concurs de licitació s'hi han presentar 7 empreses i finalment l'ha guanyat Som Energia, "una cooperativa sense afany de lucre que produeix i comercialitza energia 100% verda". D'aquesta manera, Avià " té un subministrament procedent en la seva totalitat de fonts d'energies renovables i és el primer municipi de la Península que ha adoptat aquest canvi", va assegurar Subirana. Som Energia presta el servei per 79.000 euros anuals. La concessió és per dos anys prorrogables. L'enginyer Josep Maria Ferrao va detallar que el preu de licitació del servei era de 102.00 euros i que gràcies a les millores de les companyies al final serà de 79.000 euros. A banda del subministrament, Som Energia farà xerrades per als ciutadans, oferirà assessorament individual per consultes o monitoritzarà el consum d'energia dels edificis.

El regidor de Medi Ambient va especificar que el plec de con-tractació del subministrament d'energia elèctrica en baixa tensió i de recintes municipals de l'Ajuntament d'Avià "exigia que l'origen de l'electricitat fos d'origen renovable". Amb aquest contracte de licitació es "pretén afavorir i divulgar un model de sostenibilitat energètica mitjançant la realització d'actuacions de divulgació i formació als empleats públics i la ciutadana, en el foment d'aquest model".

Segons Josep Subirana, aquesta opció es justifica "en el deure que tenen els poders públics de facilitar la participació de tots els ciutadans en la vida política, econòmica, cultural i social, tal com diu l'article 9.1 de la Constitució espanyola".

El regidor va explicar que en un any Avià "ha fet un esforç intens" d'accions per ser més sostenibles, com dotar-se del primer punt de càrrega de vehicles elèctrics de la comarca, instal·lar plaques solars tèrmiques a dues dependències municipals i dues més de fotovoltaiques i una tercera en construcció. Enguany ha aïllat edificis tèrmicament i "ha canviat tots els llums de les dependències municipals per leds". Un dels projectes més importants quant a inversió econòmica és la petició d'entre 150.000 i 200. 000 euros a la Diputació per dur a terme la substitució dels 548 fanals de l'enllumenat municipal, que actualment són de vapor de sodi o mercuri per leds, que són més eficients energèticament.

Avià ha estat guardonat amb el premi d'excel·lència energètica atorgat enguany per l'Institut Català de l'Energia (Icaen), té un Pla d'Acció per a l'Energia Sostenible (PAES) i forma part del Pacte d'Alcaldes i Alcaldesses contra el canvi climàtic i també participa en la Xarxa per la sostenibilitat de la diputació de Barcelona i en l'Estratègia per transició energètica nacional d'ERC.

Nou model energètic

Subirana va defensar ahir que "cal prioritzar un nou model energètic per al nou país. Hem de ser valents, i fer-ho sense espera i no ens podem permetre perdre una oportunitat al nostre abast". L'edil d'Avià té clar que "la revolució no és sortir al carrer. El gran poder dels ciutadans és decidir on posem on ens gastem els diners. Aquest poder és gairebé il·limitat i canvia el sistema per dins de la manera més eficient i ràpida, ja que utilitza sistemes d'oferta i demanda que estan perfectament establerts". Va posar d'exemple que "si una part important dels ciutadans de Catalunya posessin els diners en una banca ètica, maximitzarien al seva cistella de compra sostenible i si contractessin l'electricitat en companyies elèctriques 100% netes, els canvis es veurien al carrer en menys d'un any".

El regidor va assegurar que "realment el mercat no té poder sobre nosaltres, som nosaltres els que tenim el poder sobre el mercat escollint on ens gastem els diners. Aquest poder està del tot desconsiderat. On ens gastem els diners té una repercussió directa sobre el model de societat que volem".

Finalment, Subirana va animar la resta de municipis catalans a seguir el seu exemple i contractarenergies netes.