Els Castellers de Berga porten una delegació de 83 persones a Grècia

L'entitat aixecarà els seus castells a Atenes, a Ypati i en un campament de refugiats de les Termòpiles

09.08.2016 | 08:01
Presentació del viatge a Grècia a càrrec de representants de l´entitat al seu local de Berga, ahir

La jove colla dels Castellers de Berga, nascuda l'any 2012, materialitzarà a partir d'aquest dimecres un dels seus projectes estrella d'enguany: fer un viatge a Grècia per aixecar-hi castells, per conèixer la petjada històrica catalana al país hel·lè i per viure en primera persona la realitat dels camps de refugiats on intentaran obrir una porta a l'esperança amb les seves torres humanes i també fent una donació de 1.200 euros.

Aquest viatge neix de la visita que l'associació cultural Aenianes d'Ypati va dur a terme la tardor del 2015 a Berga  amb motiu del seminari "Acció del govern local pel Desenvolupament Econòmic", organitzat pel Casal d'Europa del Berguedà. Fruit d'aquesta estada, els representants de l'entitat grega van explicar als seus col·legues berguedans que estaven organitzant una trobada al seu país per a l'estiu del 2016 amb els castellers del Poble Sec. Els berguedans van veure l'oportunitat d'afegir-se al projecte i l'entitat hel·lena ho va acceptar. Així l'expedició berguedana i els Castellers del Poble Sec visitaran la seu de l'antic ducat de Neopàtria, Ypati, una regió que va ser poblada pels catalans entre el 1204 i el 1390.

El viatge començarà dimecres a la nit quan una delegació de la colla castellera berguedana d'al-menys 83 persones sortirà cap a Grècia, on arribarà la matinada de dijous. A migdia, tenen prevista una actuació castellera a la plaça Monastiraki d'Atenes. Després de visitar l'Acròpolis i el Museu Arqueològic es traslladaran fins a Ypati, que serà el seu camp base. Divendres visitaran el castell català medieval i el Museu Bizantí. A la tarda, després de gaudir de les piscines termals aixecaran castells, un acte inclòs al programa de la Festa Major d'Ypati. Diumenge visitaran les Termòpiles, on a més de fer visites culturals actuaran al centre de refugiats, amb capacitat per a 500 persones i ubicat en un edifici. A més, els Castellers de Berga donen 1.200 euros al projecte de voluntariat Eko però del camp de Vasilika seguint les recomanacions de l'entitat Mare Mortum

Ahir, la presidenta de l'entitat, Núria Rigola, el cap de colla Joan Farguell i les integrants de la comissió organitzadora del viatge Núria Subirana, Iris Osorio i Imma Blanco van explicar que aquest projecte ha suposat un important repte per a una colla petita com la seva. "Quan ens ho van plantejar ens vam marejar només de pensar-ho", van fer broma a la presentació del viatge al seu local.

Per poder-lo portar a terme el mateix any que han canviat de local i han convertit el vell cinema Catalunya com a local social i d'assaig, han hagut d'esforçar-se i treballar de valent. A més de programar un ampli ventall d'activitats el darrer any per recollir els fons necessaris per costejar-se el viatge.  El perfil dels expedicionaris berguedans és el d'un públic familiar amb molta presència de canalla i pares. Joan Farguell va dir ahir que "segur que no tornem indiferents" d'un viatge que els fa molta il·lusió.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema