La Valldan viu aquest diumenge una jornada assenyalada amb l'arribada a l'antic municipi- enguany fa un quart de segle que va ser annexionat al de Berga-, de la imatge de la Mare de Déu de Queralt. En el seu dia, Queralt pertanyia al que havia estat municipi i és per això que els valldanesos tenen un estima especial per aquesta figura que se sneten molt seva. Aquest diumenge al matí i encara amb el gust de pòlvora dels salts de plens de la Patum completa extraordinària celebrada amb motiu del Centenari de dissabte, els veïns l'han rebut amb expectació i alegria al pati de l'escola davant de l'edifici que, en el seu dia, havia acollit l'ajuntament de la Valldan.

Cantaires del nucli dirigits per Montserrat Solé han cantat. Membres de l'associació de veïns encapçalats per la seva presidenta Maria Antònia Ortega, les pubilles i els hereus han ballat sardanes de benvinguda sota l'atenta mirada de i mossèn Camil Viladrich i el custodi de la verge, Ramon Barniol que han oficiat la missa posterior i han participat al processó.

En la seva intervenció, la dirigent veïnal ha donat la benvinguda a la marededéu recordant el seu ADN valldanés i reivindicant la voluntat de ser poble de la Valldan. Maria Antònia Ortega ha exposat la devoció que sent el poble per aquesta figura. En acabat i després d'una sessió de fotos d'aquells assistents que han volgut immortalitzar-se amb la imatge religiosa, s'ha iniciat una processó per dur-la fins a l'església de Sant Bartomeu de la Valldan a menys d'un quilòmetre. Desenes de persones han acompanyat la figura que anava precedida d'una creu, una gran bandera vermella i panots i protegida dins d'una vitrina. Algunes d'elles, per torns, l'han dut a les espatlles en el seu trajecte cap a l'església que ha quedat petita.Allà ha estat col·locada al costat de l'altar. Hi serà fins a les 6 de la tarda de diumenge quan és previst que es faci la benedicció i entronització d'una rèplica de la imatge de la Mare de Déu de Queralt.

El pelegrinatge de la verge amb motiu de la celebració del centenari de la seva coronació continuarà per diferents esglésies de Berga durant la propera setmana i fins el dia 8, jornada festiva de la Gala en què serà transportada a peu i retornada al seu santuari.