El Grup Horitzó del Berguedà disposarà d'una màquina làser que utilitzaran en el procés de fabricació de les figures de Patum que ven aquesta entitat social per recaptar fons per desenvolupar la seva activitat d'integració al món laboral i social de persones amb discapacitats físiques o psíquiques. L'Associació Pro Disminuïts del Berguedà s'equiparà amb diversos materials i eines per a que els usuaris de les seves diferents seccions puguin rebre millors atencions.

Les dues entitats socials han signat un conveni amb La Caixa, que enguany celebra el seu centenari a la ciutat de Berga, gràcies al qual podran desenvolupar alguns dels projectes pendents, desats en un calaix, per manca de finançament. L'entitat bancària, ha través de la seva Obra Social, ha destinat 30.000 euros als dos col·lectius (15.000 euros per a cada entitat) amb l'objectiu de continuar treballant «al costat de les persones que treballen per al benestar de les persones». El conveni l'han signat aquest dimarts a l'oficina de la Caixa de la Font del Ros la gerent de l'Associació Pro Disminuïts del Berguedà, Fina Canal i Joaquim Macià, director Banca d'Institucions de CaixaBank a Catalunya per una banda; i Jordi Garcia, president de Grup Horitzó i Jordi Porta, director d'Àrea de Negoci de CaixaBank al Berguedà-Pirineus, per l'altra.

Signatura del conveni per part de les associacions i els responsables de la Caixa. DANI PERONA

El grup Horitzó, per una banda, disposarà d'una màquina làser, que faran servir per tallar les figures de Patum que elaboren manualment. Jordi Garcia, president de Grup Horitzó, s'ha mostrat de poder disposar d'aquesta nova màquina que els permetrà reduir els costos de producció de les figures i, per tant, incrementar els beneficis de la venda. A més, ha explicat, podran dissenyar noves figures de la Patum, o d'altres festes berguedanes i d'altres punts del territori, i ampliar el mercat i, a la vegada, els ingressos per mantenir l'actual tasca d'integració social i, quan sigui possible, esdevenir un centre especial de treball o una empresa d'inserció laboral, un dels seus grans projectes.

Per la seva banda, Fina Canal de l'Associació Pro Disminuïts del Berguedà, ha detallat que s'ha optat per repartir els 15.000 euros de la col·laboració entre les diferents seccions que integren l'entitat. Segons ha concretat, es comprarà un vehicle de pedals perquè els alumnes puguin jugar al pati on s'hi instal·larà un tendal per protegir-los del sol, en el cas de l'Escola d'Educació Especial Llar Santa Maria de Queralt. També es comprarà un llit articulat i dues taules al menjador de la Llar-residència. El Servei de Teràpia Ocupacional del Taller Coloma tindrà dues noves grues per facilitar els canvis posturals dels seus usuaris, i, finalment, s'instal·larà aire condicionat al Centre de Desenvolupament i Atenció Precoç (CDIAP).

Canal i Garcia han agraït «de tot cor» a l'entitat bancària la seva implicació i sensibilitat amb les seves associacions i esperen que la col·laboració hi continuï sent durant els propers anys, «tal i com ha estat des de fa temps», van afegir.