Recta final de les canalitzacions de la central de biomassa de Berga

L'equipament subministrarà aigua calenta i oli tèrmic a empreses del polígon de la Valldan

22.09.2016 | 08:00
Uns operaris treballant en un forjat per fer les rases de la canalització de la central al polígon de la Valldan
Uns operaris treballant en un forjat per fer les rases de la canalització de la central al polígon de la Valldan

Les obres de construcció de la xarxa de canalitzacions de la central de consum de biomassa a Berga, que impulsa la Mancomunitat de Municipis Berguedans per a la Biomassa (MMBB), han entrat a la seva recta final i es preveu que aquest equipament pugui fer les primeres proves de funcionament de les instal·lacions a final d'aquest any, segons han explicat a Regió7 fonts de l'entitat.

Amb tot, a hores d'ara encara no s'ha fixat una data de posada en servei d'aquesta infraestructura, perquè es tracta "d'un projecte molt complex a nivell tècnic i constructiu", han indicat les mateixes fonts. La MMBB prioritza per damunt de tot la correcta execució d'uns treballs que també topen amb les dificultats afegides fruit de la vellesa del polígon, que obliga a treballar d'una forma molt artesanal i curosa per evitar fer malbé instal·lacions i serveis del recinte industrial, dels quals moltes vegades no existeix un mapa de la ubicació exacta.

La central de consum de biomassa és un dels projectes estrella de la MMBB i ha generat expectació al sector per veure com es desenvolupa. Té un cost global de 2,1 milions d'euros, dels quals 1,5 els aporta al Diputació de Barcelona, i els 600.000 restants, els set ajuntaments que integren la mancomunitat: Bagà, Berga, Cercs, Gisclareny, Gósol, la Pobla de Lillet i Saldes.

La mancomunitat es va crear el 27 de juny de l'any 2012 amb l'objectiu de millorar la gestió dels seus boscos públics. Impulsa la construcció de calderes de biomassa a edificis públics dels seus municipis i la construcció d'una central de consum de biomassa amb capacitat per subministrar aigua calenta fins a 90 graus i oli tèrmic fins a 300 graus a les empreses del polígon de la Valldan per als seus processos productius. Segons fonts de la MMBB, es tracta d'un projecte "sense antecedents a l'estat espanyol" pel que fa a una instal·lació d'aquestes característiques, concebuda com a centre de distribució amb capacitat de subministrar escalfor per a processos industrials amb un ampli ventall de graus diferents.

La seguretat és un dels requisits bàsics d'aquestes canalitzacions. Qui hagi passat pel camí de Garreta del polígon de la Valldan haurà vist que es fan unes rases molt amples i fondes. En concret, fan 3,25 metres de fondària per 2,40 d'amplada. Això es fa així perquè, a banda de la canalització de l'aigua i de l'oli tèrmic, hi haurà una galeria de serveis per poder accedir a a la xarxa en el futur.

Fonts de la MMBB han explicat que la xarxa d'aigua calenta té uns 400 metres de longitud i ja està completada al 100%. Pel que fa a la de l'oli tèrmic, tindrà una longitud de 650 metres i està feta al 60%. L'interior de la central pròpiament dita està acabada al 85%.

Fonts de la MMBB han explicat que la central disposa de 2 calderes de 6,4 megawatts en total. L'obra va a cura de la Unió Temporal d'Empreses (UTE), formada per per dues companyies berguedanes: Montajes Rus i Instal·lacions Bover. Aquests treballs de canalització també s'aprofiten pels conductes a través dels quals es podrà passar amb un cost més baix el cable de fibra òptica.

L'aigua calenta i l'oli tèrmic se subministraran a 4 empreses del polígon de la Valldan amb els quals la MMBB ha signat preacords. De moment no n'han volgut fer públics els noms.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Berguedà

Sílvia Rotllant
La berguedana que desxifra la mort

La berguedana que desxifra la mort

Sílvia Rotllant treballa des de fa deu anys com a tècnica d´autòpsies a l´Institut de Medicina...

La Pobla estudia separar els tastos i la fira dels bolets en dos caps de setmana

La Pobla estudia separar els tastos i la fira dels bolets en dos caps de setmana

L'alcalde, Vicenç Linares, creu que les dues celebracions poden funcionar de manera independent

La Policia Local de Berga no va informar el govern de la denúncia per agressió

La Policia Local de Berga no va informar el govern de la denúncia per agressió

La noia que suposadament va rebre els cops va presentar una instància que no va arribar a cap...

Els veïns de la Valldan fan un repàs de la seva història i defensen l´esperit de poble

Els veïns de la Valldan fan un repàs de la seva història i defensen l´esperit de poble

Just ahir, 23 de setembre del 2016, coincidint amb el cinquantè aniversari de l'annexió del poble...

Els Castellers de Berga es preparen per a l´actuació al concurs de Tarragona

Els Castellers de Berga es preparen per a l´actuació al concurs de Tarragona

La colla convoca assajos especials i organitza autobusos gratuïts per captar més gent

Berga vol una Fira de Santa Tecla ´més útil´ per al sector primari

El certamen ramader presenta enguany una imatge renovada i els seus impulsors treballen per...

Enllaços recomanats: Premis cinema