Les obres de construcció de la xarxa de canalitzacions de la central de consum de biomassa a Berga, que impulsa la Mancomunitat de Municipis Berguedans per a la Biomassa (MMBB), han entrat a la seva recta final i es preveu que aquest equipament pugui fer les primeres proves de funcionament de les instal·lacions a final d'aquest any, segons han explicat a Regió7 fonts de l'entitat.

Amb tot, a hores d'ara encara no s'ha fixat una data de posada en servei d'aquesta infraestructura, perquè es tracta "d'un projecte molt complex a nivell tècnic i constructiu", han indicat les mateixes fonts. La MMBB prioritza per damunt de tot la correcta execució d'uns treballs que també topen amb les dificultats afegides fruit de la vellesa del polígon, que obliga a treballar d'una forma molt artesanal i curosa per evitar fer malbé instal·lacions i serveis del recinte industrial, dels quals moltes vegades no existeix un mapa de la ubicació exacta.

La central de consum de biomassa és un dels projectes estrella de la MMBB i ha generat expectació al sector per veure com es desenvolupa. Té un cost global de 2,1 milions d'euros, dels quals 1,5 els aporta al Diputació de Barcelona, i els 600.000 restants, els set ajuntaments que integren la mancomunitat: Bagà, Berga, Cercs, Gisclareny, Gósol, la Pobla de Lillet i Saldes.

La mancomunitat es va crear el 27 de juny de l'any 2012 amb l'objectiu de millorar la gestió dels seus boscos públics. Impulsa la construcció de calderes de biomassa a edificis públics dels seus municipis i la construcció d'una central de consum de biomassa amb capacitat per subministrar aigua calenta fins a 90 graus i oli tèrmic fins a 300 graus a les empreses del polígon de la Valldan per als seus processos productius. Segons fonts de la MMBB, es tracta d'un projecte "sense antecedents a l'estat espanyol" pel que fa a una instal·lació d'aquestes característiques, concebuda com a centre de distribució amb capacitat de subministrar escalfor per a processos industrials amb un ampli ventall de graus diferents.

La seguretat és un dels requisits bàsics d'aquestes canalitzacions. Qui hagi passat pel camí de Garreta del polígon de la Valldan haurà vist que es fan unes rases molt amples i fondes. En concret, fan 3,25 metres de fondària per 2,40 d'amplada. Això es fa així perquè, a banda de la canalització de l'aigua i de l'oli tèrmic, hi haurà una galeria de serveis per poder accedir a a la xarxa en el futur.

Fonts de la MMBB han explicat que la xarxa d'aigua calenta té uns 400 metres de longitud i ja està completada al 100%. Pel que fa a la de l'oli tèrmic, tindrà una longitud de 650 metres i està feta al 60%. L'interior de la central pròpiament dita està acabada al 85%.

Fonts de la MMBB han explicat que la central disposa de 2 calderes de 6,4 megawatts en total. L'obra va a cura de la Unió Temporal d'Empreses (UTE), formada per per dues companyies berguedanes: Montajes Rus i Instal·lacions Bover. Aquests treballs de canalització també s'aprofiten pels conductes a través dels quals es podrà passar amb un cost més baix el cable de fibra òptica.

L'aigua calenta i l'oli tèrmic se subministraran a 4 empreses del polígon de la Valldan amb els quals la MMBB ha signat preacords. De moment no n'han volgut fer públics els noms.