Els bolets es fan al pla de Puigventós al municipi berguedà de Castellar del Riu. I sembla que trobin les condicions ideals per reproduir-se a les cistelles dels participants del Concurs de Boletaires de la Penya Boletaire de Berga. Enguany, el certamen ha arribat a les sis dècades d'història mantenint pràcticament intacte el format d'aquesta tradicional celebració: un esmorzar potent i la pesada de bolets davant del públic.

Malgrat la mala temporada de bolets silvestres de tardor que viu Catalunya, els deu participants al concurs d'enguany van aconseguir pesar-ne 113,4 quilos: 88,7 de rovellons i 24,7 de llenegues negres. No està gens malament si tenim en compte que fins aquesta darrera setmana no se n'han començat a fer, segons han assenyalat els experts a aquest diari.

Potser el miracle de Puigventós també té relació amb el fet que Castellar del Riu és el primer municipi de Catalunya pel que fa a la producció de bolets per hectàrea, concretament 27 quilos, segons un estudi que va esmentar l'alcalde de la població, Adrià Solé.

Tanmateix, l'altra cara de la moneda és que la recol·lecció d'enguany referma la tendència a la baixa del volum de bolets pesats al certamen els darrers anys. El 2012 encara va ser pitjor que aquest: 6 participants van pesar 94 quilos. El 2013 se'n van pesar 102 quilos; el 2014 en van ser 145 i el 2011, 148, mentre que el 2010 es va arribar fins als 155 quilos. L'any 2015 el concurs va revifar una mica i els 16 participants en van pesar 210,5 quilos. Està clar que les collites boletaires del pla de Puigventós del darrer lustre no tenen la lluentor de la dècada anterior. Per exemple: l'any 2009 es van pesar 300 quilos i el 2003 la increïble xifra de 700 quilos. Comparats amb els 114,3 que es van pesar ahir suposa una davallada del 83,8%.

Abonats al podi

Els reis de Puigventós són la colla d'amics que lideren Aurora Guix i Ramon Cabiscol. Aquest grup d'amics de Cal Rosal es van repartint els primers llocs del podi del concurs des de ja fa una pila d'anys. Les seves cistelles sempre són les més plenes independentment de si és una bona temporada o no. Segurament el màxim exponent d'aquesta fructífera relació amb el Concurs de Boletaires és Alfred Prados. Enguany es va tornar a imposar com ja va fer el 2015 en la categoria reina: la dels rovellons. Va pesar una cistella amb 43,6 quilos de rovellons. El 2015 van ser 48,5 quilos. El 2012 també va guanyar amb un botí de 29,5 quilos i el 2013 va aconseguir una altra medalla d'or amb 40,3 quilos. Ha perdut el compte dels cops que ha guanyat "set o vuit" vegades.

Així que Prados és com el Michael Phelps del concurs berguedà i ahir va allargar una mica més la seva trajectòria boletaire d'èxit. Ell mateix admetia a Regió7 que el seu preuat tresor de 43,6 quilos no l'havia aconseguit en un sol dia sinó en dos "buscant del matí al vespre". L'origen dels bolets no el va especificar clarament per bé que explicava que eren del Berguedà i àrees properes "ara bé: no li diré el lloc perquè un boletaire sempre diu que els ha trobat al bosc". Busca bolets des que tenia 6 anys i deia que en troba a còpia de paciència i de dedicar-hi moltes hores.

L'escoltava atentament i assentia la seva col·lega de podis a Puigventós Aurora Guix, guanyadora en la categoria de llenegues negres amb una cistella de 20,4 quilos. "Sé unes llenegueres que no les sap ningú però m'he vist negra per fer aquest cistell perquè no n'hi ha", assegurava. "Digui a la gent que pugin que ara sortiran els bolets", informava somrient.

Els deu participants es van repartir els 1.050 euros de premis de les diferents categories.