Berga plora la mort de Francesc Xavier Gassó Laborda nascut el 1961 i resident des de feia anys a la capital berguedana. Era un home polifacètic vinculat a diferents entitats de la ciutat. Xavier Gassó era professor d'arts aplicades i treballava com autonòm. Havia estat deixable de dos mestres pintors berguedans com Josep Maria de Martín i Joan Ferrer. Format a l'Escola Massana de Barcelona, va obtenir el títol de mestre en pintura de l'escola de la Llotja de Barcelona.

Xavier Gassó va morir diumenge a la tarda a l'hospital Josep Trueta de Girona, on va ser ingressat després que dissabte passat al matí patís un accident de moto a la comarca del Ripollés. És previst que el seu cos sigui incinerat en una cerimònia privada.

Una de les entitats a les que estava vinculat era l'Associació Memorial Democràtic del Berguedà de la que va ser un dels fundadors l'any 2009. Ignasi Hierro el seu president destacava aquest dilluns que Gassó era «un amic» i que va ser un membre actiu de l'associació proposant i impulsant projectes de recuperació de la memòria històrica. «Era un puntal». També s'ocupava de qüestions relacionades amb el disseny i la part gràfica a causa de la seva formació com a pintor. «Era una persona molt polifacètica i que sempre treia la part positiva de les coses» deia Hierro. Actualment estava impulsar una associació On Actitud per reivindicar el paper que poden jugar a la societat les persones que pateixen discapicitats.

En el seu dia Gassó va estar al darrera de campanyes com per exemple per tal que hi hagués més seguretat a les carreteres pels motoristes. En el seu dia i juntament amb Xavier Pedrals, Francesc Peñaranada i Josep Maria Rossinyol va crear una entitat anomenada La Columna Salomònica que tenia per objectiu la defensa de l'art barroc de la comarca. Una de les seves accions més destacades va ser una campanya per defensar unes pintures del presbiteri de l'església de Queralt segons van recordar companys seus de la desapareguda entitat,