«L'escola pública és de tots i per a tots». Ho deia Laura Pueyo, membre del Grup de Defensa de l'Escola Pública de Berga, mentre s'acabaven d'enllestir els últims preparatius per celebrar la Festa de la Pública a la plaça de Sant Pere. Ahir al matí, els sis centres públics de la ciutat de Berga -les tres escoles (Sant Joan, Santa Eulàlia i la Valldan), els dos instituts (INS Guillem de Berguedà i el Serra de Noet) i l'escola bressol Flor de Neu- es van unir per fer campanya conjunta i mostrar a tothom la seva tasca educativa a la ciutat de Berga.

Diversos plafons informatius mostraven fotos i explicacions de les activitats i projectes impulsats des de les escoles. Un dels plafons, per exemple, es titulava «El que m'agrada de la meva escola és...» i a sota, nens i nenes podien enganxar-hi les seves idees en paperets. També hi va haver música: grans i xics van gaudir d'un concert del grup d'animació Gripau Blau i fer-se fotos al photocall que s'havia preparat. A més, els més petits van poder participar en una cursa d'orientació pel barri vell de la capital berguedana o pintar un mural a terra amb guixos de colors.

La iniciativa de fer promoció de forma conjunta va engegar-se l'any passat quan el departament d'Ensenyament va anunciar la possible supressió d'una línia de P3 d'una de les escoles públiques de la ciutat. Finalment, i després de diverses protestes, l'eliminació no es va dur a terme però els centres estan a l'expectativa de cara a aquest any. «És cert que hi ha cada vegada menys nens, la demografia ha baixat, però el que no trobem just és que sempre que s'hagi de retallar d'algun lloc es faci de la pública» explica Laura Pueyo.

L'objectiu d'aquesta unió és intentar que el major nombre de nens i nenes possible apostin per l'educació pública. L'any passat, la campanya conjunta va donar bons resultats: «aproximadament el 75% dels nens de Berga van preinscriure's a escoles públiques», recalca Pueyo. La festa, doncs, pretén evidenciar que la pública és un repte educatiu dirigit a tothom i s'espera que es pugui anar consolidant de cara al futur.