L'Ajuntament de Berga ha aprovat els pressupostos per aquest 2017. El ple extraordinari celebrat aquest dijous al vespre ha servit per donar el vist-i-plau a uns comptes proposats pel govern de la CUP de Berga. L'executiu, amb minoria al consistori amb 6 regidors, ha comptat amb els vots favorables dels grups d'ERC, amb tres regidors. Per contra, el grup de CiU, amb quatre vots per l'absència de dos dels seus regidors, i la representant del PSC hi han votat en contra i el regidor d'ICV s'hi ha abstingut.

Els comptes, tal i com ha explicat el regidor de Promoció Econòmica Francesc Ribera, s'han plantejat amb les limitacions que suposen les obligacions econòmiques que arrossega el consistori berguedà. Uns comptes, però, que volen ser «un canvi de tendència per al futur si s'aconsegueixen tancar amb èxit".

Per a Ribera són uns pressupostos «realistes» i que seran «durs i difícils d'executar i conduir». L'executiu, però, els veu com la porta d'entrada a un canvi de paradigma «si s'aconsegueixen tancar amb èxit».

Els pressupostos estan valorats en 20.624.668 milions d'euros, dos milions més que l'any passat. D'aquesta xifra, més de 5 milions es preveuen per a inversions. En aquest capítol, en el d'inversions, Ribera ha puntualitzat que cal tenir en compte que gran part de les actuacions (valorades en prop de 3 milions) es duran a terme «perquè ja hi ha les subvencions concedides o pràcticament lligades» però que hi ha una altra part (més de 2 milions) que fa referència als processos d'urbanització que hi ha engegats a la ciutat pendents de desencallar, fent referència a la urbanització dels Pedregals i del Torrent de Santa Eulàlia.

La substitució de l'enllumenat públic per reduir la despesa elèctrica, una actuació valorada en més d'1,7 milions d'euros que es pagarà amb el préstec de l'IDAE, és el principal projecte d'inversió per aquest 2017. L'executiu també realitzarà la urbanització necessària per a la construcció de l'institut Serra de Noet així com també resoldrà, finalment, la problemàtica de la claveguera oberta de la Rasa dels Molins. Les dues actuacions valorades en 220.000 euros cadascuna.

Per contra, han destacat l'alt import que el consistori ha d'assumir obligatòriament pel que fa als pagaments de les amortitzacions de crèdits i préstecs pendents, que s'ha incrementat molt respecte l'any passat.

El grup municipal d'ERC ha votat a favor dels pressupostos després que l'executiu hagi acceptat positivament les esmenes presentades. Cinc propostes concretes per a actuacions "bàsiques i importants per a la ciutat" que estan valorades en 80.000. El regidor Francesc Ribera ha assegurat que són "propostes polítiques, però en les que coincidim i trobem raonables i responsables". Es tracta de propostes referents a àmbits de manteniment i inversió als centres educatius municipals i de la inversió en parcs infantils, entre d'altres. La portaveu Ermínia Altarriba ha felicitat al govern per la tasca de contenció i estalvi de la despesa, si bé també ha demanat un major esforç a l'hora de captar nous ingressos. Altarriba ha demanat també la creació d'una comissió per fer el seguiment de les seves esmenes i el seu compliment.

Les propostes que no han estat acceptades són les del grup de CiU, que han plantejat esmenes valorades en més de 900.000 euros amb la incorporació de noves partides pressupostàries, l'eliminació d'alguns conceptes presentats per la CUP i el canvi de destinació d'algunes subvencions en diversos àmbits que creuen prioritaris per al desenvolupament de la ciutat. Antoni Biarnés, portaveu del grup, ha defensat la proposta i ha criticat els pressupostos del govern per manca d'ambició i sense cap pla estratègic. La CUP creu que es tracta d'una proposta que no és assumible. Segons RIbera, és "una esmena per marcar estil perquè presentada 24 hores abans no hi ha marge d'incloure-ho. Creiem que ho han presentat amb la certesa que no es pot arribar a aprovar perquè no és realista d'acord amb la situació de l'ajuntament i perquè seria responsable". "A més és una proposta que no suposa un gran canvi significatiu, ni té la lluminositat del futur de Berga tot i que moltes propostes estan bé i hi estem d'acord", ha afegit. CiU hi ha votat en contra.

La regidora del PSC, Rosalia Monroy, hi ha votat en contra i ha criticat la manca d'efectivitat de l'equip de govern a l'hora de tirar endavant les propostes presentades pel seu partit a petició de la ciutadania. La regidora ha fet referència, principalment, a la no inclusió al pressupost de l'actuació d'arranjament del camí de la residència de les Germanetes, que ha demanat en els darrers plens de manera molt insistent. Una obra que ja han anunciat, també reiteradament, que està projectada i prevista un cop s'hagin obtingut els permisos necessaris pel fet de tractar-se de terrenys en propietat privada. L'equip de govern de la CUP ha lamentat que la decisió de votar en contra hagi estat aquesta simplement pel fet de tractar-se d'una partida tant petita dins d'un pressupost de més de 20 milions d'euros. "Els diners no són els problemes, i l'obra es farà". Monroy ha assegurat que "s'ha acabat la mà estesa i la col·laboració amb el govern".

El regidor d'ICV, Joan Torres, no ha presentat cap esmena al pressupost tot i que ha aclarit que no li sembla una mala proposta i troba que els comptes s'han elaborat detalladament, s'ha abstingut en la votació.