La plaça de Sant Pere és la plaça de la Patum, l'escenari natural d'una celebració que és Patrimoni de la Humanitat des del 2005. Tanmateix, uns metres per sota del ferm, l'espai festiu amaga una cara menys coneguda però que també ha d'estar en condicions per assegurar un bon desenvolupament de la celebració.

Policies de la Unitat de Subsòl dels Mossos d'Esquadra inspeccionen les galeries de l'espai per garantir-ne la integritat i la seguretat abans de la festa. Aquesta tasca es realitza abans de Patum des de l'any 2015. Regió7 va acompanyar ahir membres d'aquesta unitat per explicar aquesta feina i mostrar un suggeridor univers paral·lel fosc i humit.

La inspecció del subsòl té per objectiu comprovar que a dues antigues galeries que hi ha sota la plaça de Sant Pere «no hi hagi esquerdes, despreniments o filtracions d'aigua. Si n'hi ha, ho comparem amb els resultats de les inspeccions fetes el 2015 i el 2016 i ho traslladem als responsables de l'Ajuntament perquè ho tinguin present», segons ha explicat el policia de la unitat J. F.

A l'interior de la plaça de Sant Pere hi ha dues antigues galeries -poc estudiades i envoltades d'un cert misteri- sobre les quals s'especula que podrien ser passadissos que connectaven amb el castell o refugis en èpoques diverses. Tenen amplada i alçada suficients perquè hi passin persones dretes.

La principal, majoritàriament excavada directament a la roca, fa uns 17 metres de llargada i pràcticament no té desnivell. A la part final, té una bifurcació d'uns 17 metres de llargada amb una pujada que fa un desnivell del 30% aproximadament.

L'entrada a aquestes galeries està tapiada amb una paret de totxo que té una obertura com si fos una finestra rectangular. S'hi accedeix des dels baixos de la casa consistorial a través d'una altra galeria circular d'uns 5 metres de longitud feta d'obra i que gaudeix d'il·luminació i està protegida amb una gruixuda reixa metàl.lica.

Les galeries sota la plaça de Sant Pere de Berga

Les galeries sota la plaça de Sant Pere de Berga

Abans d'entrar a les galeries més amagades, els agents fan una comprovació de seguretat amb un aparell que detecta una possible concentració de gasos que podrien ser perillosos per a les persones, per exemple d'àcid sulfhídric o monòxid de carboni. Ahir, no es va detectar cap concentració de gasos. De fet, l'espai disposa d'un sistema de ventilació i està agençat. Els agents van procedir a fer la inspecció sense més entrebancs. En els primers metres no hi ha esllavissades però al final de la galeria principal hi ha terra i rocs despresos. Sembla que es tracta d'ensulsiades antigues. Les filtracions d'aigua són les que ja es coneixien en els darrers dos darrers anys que s'han fet aquestes inspeccions.

Un cop s'ha fet aquesta revisió, els policies redacten un informe de seguretat del subsòl en què detallen l'estat de les galeries i fan una comparativa amb l'aspecte que presentaven el 2016 i el 2015. Els Mossos l'envien al consistori berguedà, que així disposa d'informació sobre la seguretat de l'espai. J. F. explica que «no som geòlegs ni arquitectes» i que la seva feina es limita a observar i a informar. Una tasca especialment sensible en un moment com l'actual, en què hi ha un nivell 4 d'alerta terrorista en una escala de 5.

Com a novetat, enguany, els agents de la Unitat de Subsòl dels Mossos han estrenat un mesurador làser petit per fer una recreació en 3 D de la plaça de Sant Pere i poder ubicar-hi les galeries.

Ampli ventall de riscos

«Estem especialitzats a accedir a espais on altres unitats del cos no poden accedir», explica J. F. Per exemple, la Unitat de Subsòl es dedica a fer inspeccions oculars de fets delictius en llocs inaccessibles. Fa poc van intervenir en el recent cas d'una explosió en una benzinera a Sant Sadurní d'Anoia en què van morir dues persones. El 2016, en un cas d'homicidi, van amagar el cos en un col·lector d'1 metre quadrat i es trobava a uns 20 metres de fondària. Hi van haver d'accedir per recuperar el cos.

També treballen en recerques d'armes amagades, per exemple, en un pou. Per la naturalesa de la seva feina, solen treballar en espais tancats que «són molt perillosos». Per això, disposen d'aparells homologats per fer la seva feina, que implica un ampli ventall de riscos, com que es produeixin explosions. O bé de contaminació per agents patògens. La seguretat i la prevenció de riscos laborals són prioritàries. Treballen amb guants, màscares i equips d'un sol ús per protegir foses nasals i la vista. Una feina desconeguda per als ciutadans i vital per a la seguretat.