Un projecte estrella que ha estat encallat massa temps

16.07.2017 | 00:11

«S'hi han trobat un munt de tresors paleontològics i se n'hi podrien trobar encara més, si hi hagués pressupost per fer més estudis», explica el biòleg Josep Marmi, que ha treballat durant anys al jaciment. El del Centre d'Interpretació Paleontològica de Fumanya ha estat un projecte somniat durant més de quinze anys al Berguedà, per poder fer difusió de l'enorme potencial de la zona, però s'ha trobat amb un munt d'entrebancs al camí.

Va ser declarat Bé Cultural d'Interès Nacional el 2005, però el 2016 va patir una forta esllavissada. Marmi, vinculat durant anys al jaciment, declara que «fa pena veure la paret així. S'hi han perdut una quantitat immensa de petjades, i pot ser que hi hagi més esllavissades durant els propers anys, a més de l'erosió, que no es veu tant però també ha esborrat part de les marques». Segons el biòleg, el nivell de protecció és el més alt de Catalunya, i critica que «des de l'administració s'hauria d'haver fet més».

El 2001, els ajuntaments del Consorci de la Ruta Minera (Fígols, Saldes, Cercs, Vallcebre i Guardiola de Berguedà) van fer els primers passos per aprofitar la feina feta des de mitjan dècada dels 80 per naturalistes i equips de paleontòlegs i investigadors d'arreu a partir de la descoberta de les petjades al conjunt dels jaciments de Fumanya. Tanmateix, es tracta d'ajuntaments amb pocs recursos. La directora del Museu de les Mines de Cercs es fixa en els habitants de Fígols, 44, per posar un exemple dels pocs recursos dels quals s'ha disposat. «Hem hagut de trucar a moltes portes. S'han hagut de buscar diners per una cosa, després per una altra...», continua Boixader. La historiadora i comissària de l'exposició Rosa Ser-ra, també ha posat com a dificultat per al projecte la situació: «el fet que el centre d'interpretació estigui a tocar del jaciment el situa a 1.500 m i lluny de tot arreu. A Coll de Nargó, en canvi, tenen el centre al poble mateix».

Alba Boixader ha explicat que el projecte del Centre d'Interpretació ha estat el projecte estrella del Consorci de la Ruta Minera, però també ha estat el més encallat. «Vam tenir un problema de canvi de normatives, després dels esfondraments que hi va haver al Carmel. I quan ja estàvem construint l'edifici, també vam canviar el material de la coberta; en comptes de vidre es va fer amb zinc, la qual cosa va endarrerir tot el procés», explica Boixader. El biòleg Josep Marmi, després de l'obertura, afirma que li agradaria que es poguessin relacionar turísticament totes les troballes paleontològiques fetes als Pirineus.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Berguedà

Usuaris a les instal·lacions
L'Ajuntament de Berga garanteix la continuïtat de la piscina del Tossalet

L'Ajuntament de Berga garanteix la continuïtat de la piscina del Tossalet

El govern de la CUP assegura que els usuaris de l'equipament podran seguir fent ús de les...

Les comparses de la Patum tornaran al seu espai habitual a partir de la tardor

Les comparses de la Patum tornaran al seu espai habitual a partir de la tardor

Les obres de la teulada de l'edifici ja han acabat i ara manca el tractament contra els tèrmits

El Consell Comarcal estrena l'Oficina d'Atenció al Ciutadà

El Consell Comarcal estrena l'Oficina d'Atenció al Ciutadà

Amb la voluntat de millorar el servei d'atenció als veïns, el Consell Comarcal del...

Bagà dóna el tret de sortida a una setmana de festa major

Bagà inicia, avui divendres, els actes de la seva festa major. Una multitud de propostes...

El Berguedà podria perdre la seva única piscina pública coberta en un mes si tanca el Tossalet

El Berguedà podria perdre la seva única piscina pública coberta en un mes si tanca el Tossalet

Els responsables de l'equipament insten l'Ajuntament a presentar una alternativa de gestió o...

El Tossalet tancarà al setembre si la CUP de Berga no planteja un nou model de gestió

El Tossalet tancarà al setembre si la CUP de Berga no planteja un nou model de gestió

La Federació Catalana de Natació, que gestiona l'equipament esportiu municipal d'El...

Enllaços recomanats: Premis cinema