A l'aplec al Pi de les Tres Branques sempre s'han corejat crits d'«independència», però els veterans, els que hi assisteixen des de fa dècades, poc s'imaginaven quan van començar a assistir a la diada que el 2017 estarien a tocar d'un referèndum que el govern de la Generalitat vol que sigui oficial i que serveixi per decidir el futur polític del país. El president de l'ANC, Jordi Sànchez, deia a Regió7 que al voltant del pi, en la diada nacionalista, «es reuneixen els irreductibles», els que no cal convèncer, però que cal mimar perquè han estat el pal de paller de l'independentisme.

Ahir el dirigent de l'ANC va tornar al pla de Campllong vuit anys després de no ser a l'aplec nacionalista. «Hi he trobat els de sempre, els que porten treballant per la independència des de fa molts anys. Això fa aquest aplec singular, perquè en altres actes hi ha més barreja de gent de molts sectors del catalanisme», explicava. Sànchez afegia que era important ser, a dos mesos del referèndum, a l'acte del Pi de les Tres Branques perquè considera que «l'1-O serà el dia més important de la història del catalanisme».

Per al responsable comarcal de l'ANC, Manel Escobet, l'ambient que es respirava ahir era «el de sempre», però reconeixia l'excepcionalitat del moment. Després dels parlaments, els discursos es van traslladar al Pi Jove amb els representants del Casal Panxo, Endavant i Poble Lliure, els membres de l'anomenada Esquerra Independentista. Els actes van acabar amb una arrossada popular al centre cívic de Castellar del Riu.