Berga ha viscut aquest diumenge una jornada completa d'alegria i disbauxa amb la Festa dels Elois, que ha tingut com a elements principals l'aigua i l'homenatge als oficis antics, com el de ferrer o el de traginer a través de la presència dels cavalls i rucs. El programa va unir els vessant oficial i litúrgic amb la missa de Sant Eloi, i la festiva amb la recreació del casament típic de l'alt Berguedà interpretat per l'Agrupació Teatral la Farsa.

Els actes es van iniciar a les nou del matí amb la passada de la comitiva. L'especificitat berguedana de la cercavila va ser, com mana el costum, la combinació de rua d'animals i aigua a dojo. Explica la tradició que fa un segle, quan es feia la benedicció dels animals davant l'església, el rector llençava aigua a qui ho demanava. Aquella acció ha anat derivant en una barra lliure de llançament d'aigua a la rua. Tant per les avingudes amples com per les places o els carrers estrets del nucli antic, els participants van ser objecte de les ruixades dels veïns en tots els formats possibles: llançament de galleda a peu pla, mànegues a discreció, o el més traïdor llançament des dels balcons. Impossible escapar-se'n.

Una vegada a la plaça de Sant Pere, es va fer la benedicció dels animals i ja al migdia la celebració eucarística i el ball de Déu a la plaça de Sant Joan, que va quedar petita per observar els balls dels nuvis i convidats a la boda, alcaldessa i regidors inclosos. A l'ajuntament es va fer l'entrega de les ferradures anuals.