La Festa dels Bolets de Berga inicia, enguany, un procés de renovació amb l'objectiu de capgirar una de les celebracions de referència de la temporada boletaire al Berguedà i portar-la a la modernitat «sense que en perdi l'essència». D'aquesta manera ja ho va anunciar el març Ramon Minoves, president de la junta de la Penya Boletaire, quan va entrar al càrrec i ho ha tornat a recordar a Regió7 ara que falta menys d'un mes per la festa.

L'objectiu de l'entitat es mantenir aquesta celebració que té lloc cada primer diumenge d'octubre al pla de Puigventós amb els seus actes més tradicionals, «però aportar-hi un toc de frescor perquè sigui més participada». En primer lloc, Minoves ha volgut destacar que tot i que la celebració que organitza la Penya es desenvolupa principalment diumenge al pla de Puigventós, «treballem amb la idea que durant tot el cap de setmana Berga es converteixi en la capital del bolet». I és que com els darrers anys, els comerciants del carrer Major reeditaran la Berga Bolet amb diversos actes gastronòmics, musicals i vinculats amb el món del bolet. Segons Minoves, la nova junta ha cregut oportú «estrènyer més llaços» amb els comerciants «i ens hem implicat una mica més a la festa que es farà al centre de Berga». Concretament han apostat per organitzar una xerrada relacionada amb la meteorologia i els bolets, que donarà el tret de sortida a la festa, el divendres 29 de setembre i també participaran amb una parada durant el concurs de tapes de dissabte al vespre.

Pel que fa, però, a la celebració que tindrà lloc a Puigventós, Minoves ha avançat algunes de les principals novetats. «De moment es tracta d'un petit pas per continuar treballant en fer la festa més popular i atraure com més persones millor», ha destacat. Per exemple, enguany a banda de l'esmorzar popular, els visitants podran passejar i comprar entre les parades d'un petit mercat del món boletaire que s'instal·larà a la mateixa esplanada on té lloc la festa. «Hi haurà des de cistells, ganivets, productes artesanals, llibres de micologia i si és possible, també bolets frescos», ha detallat. «Provarem a veure com respon la gent i esperem que sigui un acte més que pugui afegir-se al conjunt de la matinal», ha afegit.

Per altra banda, una altra de les novetats destacades és la modificació de les bases del concurs de boletaires, amb la incorporació de més premis a la categoria de rovellons, amb l'objectiu d'incentivar la participació popular. Així, enguany, en aquesta categoria, es repartiran dos premis per a les cistelles de més de 40 quilos, dos premis per a les cistelles d'entre 20 i 40 quilos, i sis premis per a les cistelles de menys de 20 quilos. «D'aquesta manera, els no experts que hi participen, sobretot famílies que tenen ganes de passar un dia al bosc, també mantenen l'al·licient de poder competir, i a la vegada, garantirem que hi hagi les grans cistelles espectacular dels boletaires», creu Minoves. La festa clourà, com sempre, amb l'encesa de la tradicional falla, al passeig de la Pau, el diumenge al vespre.

Coincidència amb l'1-0

Enguany, la festa boletaire coincidirà amb la celebració del referèndum per a la independència. Minoves creu que «els bolets són compatibles amb la votació» i esperen que el públic respongui.