L'Ajuntament de Berga invertirà 1 milió d'euros fins al 2020 per fer obres d'adequació i modernització del polígon industrial de la Valldan. Aquests diners provenen d'una subvenció que ha atorgat la Diputació de Barcelona al consistori berguedà, confirmada ahir.

Fonts municipals han explicat que, al seu dia, l'Ajuntament de Berga va presentar un avantprojecte que inclou 9 actuacions que serviran per impulsar la millora de les infraestructures i els serveis del polígon de la Valldan. Fou construït durant els anys 70 del segle passat per part de l'Institut Nacional d'Urbanització (INUR), una institució vinculada al ministeri d'Obres Públiques i Urbanisme.

El consistori berguedà va sol·licitar una ajuda d'1.058.000 euros. Finalment se li ha concedit d'1.054.186,57 euros. Fonts municipals han informat que la subvenció es fraccionarà en tres períodes corresponents als exercicis de 2018 (50.280,01 euros), 2019 (572.667,73 euros) i 2020 (431.238,83 euros).

Fonts municipals han explicat que els diners atorgats per la Diputació de Barcelona es destinaran als projectes de millora de la sectorització de la xarxa d'aigua sanitària per garantir el servei i evitar que qualsevol incidència o avaria afecti totes les empreses de l'àrea del polígon; el desplegament de la xarxa d'aigua calenta procedent de la central de biomassa per promoure l'ús d'energies renovables; el soterrament de la fibra òptica per millorar la qualitat de l'espai públic; l'adequació dels vials d'accés de vianants al polígon; la millora de la intersecció del camí de Can Ballús amb el camí de Garreta per millorar la circulació viària i descongestionar l'entrada al parc industrial; l'adequació dels carrers amb millores a la calçada, les voreres, la vegetació i l'aparcament; l'adequació de zones verdes com a pulmó del polígon; la creació d'aparcament al carrer Germans Farguell per habilitar 96 places d'estacionament de vehicles en bateria i, finalment, la instal·lació de panells informatius amb el plànol i el directori d'empreses i carrers del polígon.

El regidor d'Urbanisme de l'Ajuntament de Berga, Oriol Camps, ha valorat «la solidesa del projecte avalada pel resultat del procés de concurrència competitiva, que situa el projecte entre els cinc millors de la demarcació de Barcelona, al davant d'altres projectes de territoris amb una tradició industrial destacada». En un comunicat ha matisat que «els diners de la concessió representen al voltant d'un 20% de la inversió necessària que caldria realitzar al polígon per portar a terme l'actualització de la totalitat de les instal·lacions i serveis d'aquesta zona industrial».

Amb tot, Camps ha afegit que «els propers passos previstos són la tramitació de cadascun dels projectes per realitzar-ne la contractació i la posterior execució en els terminis establerts».

L'elaboració de l'avantprojecte de modernització del polígon industrial de la Valldan s'ha portat a terme amb un equip de treball de 7 persones format per tècnics municipals, tècnics externs i tècnics de l'Agència de Desenvolupament del Berguedà. El projecte també preveu un conveni de col·laboració amb el teixit empresarial berguedà per determinar el cofinançament privat d'una part de les millores.

Fonts de l'associació d'empresaris del polígon de la Valldan han celebrat la concessió d'aquesta subvenció. Han valorat que servirà per millorar el parc industrial, per bé que han instat el consistori a obrir un diàleg per tal de prioritzar les actuacions que cal tirar endavant.