L'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat) ha alertat que la persistència de l'actual crisi econòmica pot tenir una influència decisiva en el futur de les comarques del Pirineu, fins al punt que pot generar un nou moviment migratori dels joves en edat de treballar cap a les ciutats i, doncs, un procés de despoblament del Pirineu.

La previsió més pessimista de l'Idescat, que no obstant això coincideix amb molt analistes econòmics, planteja que si la crisi continua amb l'actual tendència la població activa de les sis comarques de l'Alt Pirineu passi dels 38.836 habitants en edat activa d'ara a tenir-ne 37.765 l'any 2020, és a dir 1.071 menys. Per contra, si la tendència es recupera relativament i l'economia es manté, la població al Pirineu podria créixer fins a les 42.648 persones l'any 2020, és a dir 3.812 persones més que l'any 2010. En canvi, en un escenari de recuperació econòmica, la població en edat de treballar podria situar-se d'aquí a una dècada en els 47.669 persones, és a dir 8.833 persones més.

La Cerdanya creixeria poc

Per comarques, el servei d'estadística del Govern apunta que, tot i continuar la crisi, la Cerdanya encara continuaria generant llocs de treball, per bé que a un ritme baix. Tant és així que la previsió pessimista de l'estudi apunta que en deu anys la comarca passaria dels 9.670 habitants en edat de treballar a 9.971, la qual cosa suposaria un augment de 301 persones. Pel que fa a l'Alt Urgell, la projecció evidencia un descens de la població activa, si persisteix la crisi, de 569 treballadors, ja que passaria dels 10.986 que tenia l'any passat a tenir-ne, una dècada després, 10.417.

A nivell de tot Catalunya, l'estudi de l'Idescat apunta que, si la crisi continua, el país podria perdre quasi mig milió de persones i tornar a estar per sota dels set milions.