El Govern s'ha compromès amb els alcaldes dels municipis que tenen estacions d'esquí nòrdic a estudiar la viabilitat d'un pla de finançament que els permeti tenir una mínima xarxa de canons de neu. Aquesta és la demanda històrica dels gestors d'aquests camps de neu i passa per ser el gran repte de subsistència d'un sector cada vegada més esclau del canvi climàtic. La possibilitat de disposar de manera permanent d'un circuit d'esquí de fons permetria les estacions assegurar-se la continuïtat.

El compromís l'ha pres el mateix conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, en el transcurs d'una reunió que van celebrar fa uns dies els alcaldes i gestors de les estacions a Barcelona. Durant la trobada, els responsables de la Mancomunitat de Municipis per la Promoció de l'Esquí Nòrdic, amb l'alcalde de la Seu, Albert Batalla, al capdavant van exposar a Recoder la necessitat d'establir una dinàmica de col·laboració. Segons han explicat fonts de l'entitat pirinenca, el màxim responsable del departament va estar d'acord a ajudar aquest subsector de la neu per, així, garantir el dinamisme econòmic de les seves zones d'influència. Els alcaldes dels municipis amb estacions d'esquí nòrdic, entre els quals Lles i Guils de Cerdanya, van presentar a Recoder el Pla Estratègic de l'esquí nòrdic català. El pla no tan sols planteja la necessitat de tenir aquestes mínimes xarxes de canons de neu sinó que també demana la millora i el manteniment de les carreteres d'accés a les estacions.

Igualment, el Pla estableix un programa de promoció d'aquesta modalitat de l'esquí fora de Catalunya a fi de trobar nous mercats turístics on expandir-se. Els responsables de Tot Nòrdic abordaran aquest projecte amb l'Agència Catalana de Turisme. Segons l'Ajuntament de la Seu, el departament va acceptar que els seus tècnics redactin un projecte que detalli les necessitats de les estacions. Aquest estudi fixarà quina és l'actuació concreta en cada camp de neu per poder tenir aquest circuit d'innivació artificial que el permeti obrir tant si neva com si no. El departament també es va comprometre a continuar oferint les subvencions que en els últims anys han permès millorar les carreteres que porten a les set estacions: Guils Fontanera, Lles, Aransa, Sant Joan de Lerm, Tuixent la Vansa, Bosc Virós i Tavascan. A la reunió també hi van ser el secretari general del Departament, Damià Calvet, el cap de relacions institucionals amb les estacions, Xavier Civit, i el director de l'Institut de Desenvolupament de l'Alt Pirineu i Aran (Idapa), Pere Porta.