La Cerdanya, el Capcir i el Conflent signaran aquest mes de febrer un conveni de col·laboració turística sense precedents en la història d'aquesta part del Pirineu. Cinc institucions públiques d'un costat i de l'altre de la frontera estatal s'han posat d'acord per establir un pla d'actuació conjunt per, de moment, dos anys que fomenti el turisme de manera unificada entre els mercats dels estats espanyol i francès.

L'acord arriba després d'uns anys de creixent acostament entre les administracions locals i comarcals de l'Alta Cerdanya i la Baixa Cerdanya, al qual també s'hi han incorporat els ajuntaments del Capcir i el Conflent. Tant és així que la Comunitat de Comunes del Capcir i l'Alt Conflent, la Comunitat de Comunes Pirineu Cerdanya, la del Conflent, l'entitat supracomarcal Parc Natural Regional Pirineus Catalans i el Consell Comarcal de la Cerdanya han decidit donar la passa definitiva i compartir un programa d'actuació amb finançament comú i de la Unió Europea. Segons han explicat els responsables del Patronat Comarcal de Turisme de la Cerdanya, el pla constarà, d'entrada, de cinc accions principals. La primera serà la creació d'un portal conjunt a Internet que unifiqui els valors naturals i turístics de tota l'àrea geogràfica des del Baridà fins al límit oriental amb el Rosselló. La segona acció serà una campanya publicitària a nivell internacional a través dels mitjans de comunicació. La tercera, la contractació conjunta d'un coordinador de promoció turística que es mogui per tot el territori unint les sinergies que hi sorgeixen i aportant-les al pla. La quarta mesura serà la realització de paquets turístics que apropin els recursos als futurs clients indistintament d'on procedeixin. Aquests paquets hauran de ser permanents per tal que es consolidin i de mica en mica facin més visible la nova oferta turística del Pirineu central. La cinquena mesura serà la creació d'un comitè de pilotatge que vetlli per la posada en marxa de tot el pla, així com de la seva repercussió i resultats.

El nou pla turístic entre la Cerdanya, el Conflent i el Capcir tindrà un pressupost inicial de 159.821 euros, del qual el 60%, és a dir, quasi 96.000 euros, els aportaran les administracions supracomarcals, regionals, nacionals i europees. El 40% restant, és a dir uns 64.000 euros, els aportaran les cinc institucions impulsores.

El projecte, qualificat de "pioner en l'àmbit internacional" entre els seus impulsors, posarà a treballar de manera conjunta per primera vegada amb programes i finançament estable els dos costats de la frontera.