La Cerdanya unifica la gestió i venda de la fusta dels boscos comunals

La nova fórmula permet als municipis accedir a més guanys a partir de lots més atractius

27.03.2016 | 08:05
Una subhasta de fusta de boscos comunals celebrada a Puigcerdà

La Cerdanya ha posat en marxa un nou sistema unificat de la gestió de la fusta dels boscos comunals que ha de permetre a la llarga optimitzar els recursos municipals. La nova fórmula es va estrenar l'any passat amb lots que van sobrar de la fusta extreta a la vall, i ara el Consell Comarcal ha impulsat conjuntament amb els municipis una expansió del sistema perquè s'apliqui a tota la fusta.

La sinergia entre els municipis parteix del fet que la Cerdanya és pionera en la venda conjunta dels lots municipals, fet que posteriorment ha possibilitat la fórmula mancomunada. Ara, el Consell Comarcal ha aprovat un conveni marc perquè s'hi vagin afegint tots els ajuntaments que tenen bosc. El sistema funciona amb diverses branques: l'assessorament tècnic sobre quins arbres es poden tallar, que va a càrrec de la Generalitat, les tales físiques, que van a càrrec dels membres de les Associacions de Defensa Forestal (ADF), i la gestió posterior amb el concurs per trobar compradors, que anirà a càrrec del Consell Comarcal. Els municipis de la Cerdanya guanyen el fet de poder vendre la seva fusta en lots molt més atractius, ja que pot unir la seva fusta de diferents qualitats amb les d'altres municipis i, així, aconseguir més ingressos en la subhasta general. L'any passat, el Consell Comarcal va subhastar un total de 3.000 tones de fusta, una xifra que en les pròximes subhastes ha de créixer, perquè en aquella edició es tractava tan sols de lots sobrants. Des del Consell Comarcal han explicat que ja l'any passat hi van participar els ajuntaments de Puigcerdà, Bellver, Meranges i Guils, i han mostrat el convenciment que s'hi aniran sumant més municipis.

Sistema exportable
El sistema té l'aval de la Generalitat, que fins i tot aspira a estendre'l a d'altres comarques del país amb massa forestal, com la Cerdanya. En una de les últimes subhastes de fustes comunals dutes a terme a Puigcerdà, el Consell Comarcal va llançar al mercat un volum de 14.500 metres cúbics de fusta, que van assolir un preu de 195.000 euros. Van ser lots provinents dels boscos públics de Fontanals, Meranges, Montellà i Martinet, Estana, Riu, Lles, Arànser, Bellver, Santa Eugènia, Pi, Alp, Puigcerdà i Das.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema