Puigcerdà es decanta per Junts amb vuit punts més que el PSC i tretze més que ERC

La formació de Puigdemont guanya a setze dels disset municipis de la Cerdanya

Resultats de les eleccions a Puigcerdà i a la Cerdanya

Resultats de les eleccions a Puigcerdà i a la Cerdanya / ARXIU | MIREIA ARSO

Miquel Spa

Miquel Spa

La política de Cerdanya torna allà on era fa una dècada, amb l’òrbita postconvergent, ara reagrupada una altra vegada a Junts, dominant a plaer pràcticament tota la comarca. Després d’uns anys en els quals ERC li ha discutit l’hegemonia, Junts ha aconseguit aquest diumenge la victòria en setze dels disset municipis a les eleccions a Catalunya. A la capital, Puigcerdà, Junts s'ha imposat al PSC per 833 vots a 590, la qual cosa li ha suposat un percentatge de vot del 27,6% respecte el 19,5% dels socialistes. En tercer lloc, ERC ha obtingut 4541 vots, abm el percentatge del 14,6%.

Tan sols Montellà i Martinet ha ofert una victòria de l’ERC de l’alcaldessa i candidata com a número cinc a la circumscripció de Lleida, Roser Bombardó. A la resta de municipis el color blau de Junts es va imposar de manera aclaparadora i fins i tot a Puigcerdà, on els partits estatals conservaven bosses de vots importants, el partit de Carles Puigdemont es va imposar amb una participació a tocar del 28% molt per sobre del 19,5% del PSC.

En nom de Junts, el responsable del partit a Puigcerdà, Jordi Palomino, va valorar molt satisfactòriament els resultats del seu partit:«diuen molt del votant que tenim, la gent ens te confiança perquè som una formació que és a totes les institucions. Si bé les municipals són importants, també ho és ser a tot arreu. Ens reivindiquem com un partit que ens presentem a tot arreu, i això també ho reivindiquem des de la política municipal». Com a lectura estrictament local i comarcal, Palomino va fer també un avís al que pot passar d’aquí a tres anys en els futurs comicis locals: «penso que tot està tornat al que era habitual en la política cerdana i catalana. La Cerdanya sempre va ser un bastió de Convergència i ara ho torna a ser, i això ens reforça de forma claríssima de cara a les pròximes eleccions municipals. Passem a ser la primera força de manera indiscutible a tota la comarca. En aquesta legislatura ja tenim quatre anys la presidència del Consell Comarcal, quan en l’anterior la vem haver de partit i, doncs, ara s’ha acabat de trencar aquella situació circumstancial en la qual el vot independentista ha anat frec a frec amb ERC. Per tant, es demostra que és important tenir un partit fort i un votant lleial malgrat que hi pugui haver diferents embats polítics»

En les darreres eleccions catalanes, Junts va arrassar a Puigcerdà i a la Cerdanya i aquest 12-M la comarca torna a les urnes per decidir si la formació de Puigdemont manté l'hegemonia o cedeix el tron a un altre partit. A Regió7 pots seguir en directe com evoluciona l'escrutini i el resultat de les votacions de la capital ceretana i de la resta de municipis de la comarca, així com els generals de tot Catalunya.

Junts va guanyar en els 17 municipis el 2021

La política cerdana va estrenar el 14-F del 2021 un nou mapa polític, derivat de la ruptura de les bases postconvergents entre el PDeCAT i Junts. En un escenari local en el qual ERC començava a discutir als hereus de CiU la seva antiga hegemonia, que li havia arribat a donar la pràctica totalitat d'alcaldies, l'aparició de Junts va plantejar un nou escenari a tres, amb possibles aliances. La formació de Puigdemont i Borràs va guanyar als disset municipis. Si en les eleccions al Parlament de l'any 2017 Junts havia guanyat a la Cerdanya amb el 35,7% dels vots, en aquesta ocasió va revalidar la victòria amb un rival més.

A la Cerdanya, les eleccions del 2021 no tan sols es recorden per ser les de la pandèmia, amb col·legis electorals en poliesportius, com ara a Puigcerdà o Alp, i circuits de votacions definits amb precintes en els quals els electors no es podien aturar, sinó que també han quedat a la memòria per ser les primeres sense turisme. Els cerdans no van haver de compaginar la jornada laboral amb les eleccions i arreu es va viure un ambient exclusivament local.

Segueix les eleccions catalanes en directe, a Regió7

Durant tot aquest diumenge, i des de l'obertura dels col·legis electorals a les 9 del matí, Regió7 està seguint en directe la jornada electoral. Consulta a l'especial informatiu de Regió7 tota l'última hora d'aquestes eleccions del 12 de maig i coneix al moment les últimes notícies. A més, des de les 8 de la tarda t'oferim en viu l'evolució de les les dades de l'escrutini a Barcelona. Tens desglossats al nostre cercador el nombre de diputats i els vots que va sumant cada partit i podràs veure en directe quina és la força preferida a la capital catalana i a la província per l'electorat.