La catedral de la Seu d'Urgell es va dissenyar seguint el coneixement de l'astronomia que es tenia al segle XII, quan es va construir l'edificació (es creu que es va inaugurar entre el 1170 i el 1180).

Ahir dissabte, l'Arxiu Comarcal de l'Alt Urgell va organitzar la conferència titulada "Interpretació astronòmica de l'origen del frontis de la catedral de la Seu d'Urgell", que va anar a càrrec dels germans Vázquez, dos arquitectes que fa més d'una dècada que es dediquen a l'anàlisi de l'edifici de la capital de comarca centrant el focus en el pes de l'astronomia per construir-lo. "L'orientació, les proporcions i la dimensió de la catedral es fan realitat a partir de l'anàlisi de l'element astronòmic", explica Joan Vázquez, un dels conferenciants.

Entre tots els elements que incorpora la catedral, un dels més destacats és el frontis de la portalada principal. Així, els investigadors van escollir-lo per explicar com el cel nocturn està present en cada un dels símbols, figures i pedres que formen part de la façana d'entrada. "El frontis està format per 16 peces, i cada està situada allà en funció d'una constel·lació estel·lar concreta", diu l'arquitecte Vázquez.

En l'estudi, els germans també han analitzat els elements simbòlics que inclou la portalada, formada per elements religiosos i també pels signes del zodíac. A través de l'anàlisi de tota la simbologia, han descobert que es fa referència, mitjançant la carta astral, al dia de Sant Ot, un homenatge al bisbe de la Seu que va donar l'ordre de construcció de la catedral.

Fa més d'una dècada (concretament des del desembre del 2014) que els germans, amb el suport d'altres estudiosos de la Seu, estudien la relació entre l'arquitectura d'un dels principals edificis de la Seu amb l'astronomia. Una investigació única i excepcional, ja que de manera tan detallada no s'ha donat enlloc més. "Hi ha moltes altres construccions, sobretot de l'època de l'edat mitjana, que basen el disseny de l'edifici en el cel, el que passa és que ningú s'ha dedicat a estudiar-ho amb tant detall com nosaltres", expressa el conferenciant. Segons destaca, en el passat, el cel tenia un pes molt més rellevant que a l'actualitat, on la llum artificial ha "matat" les estrelles. "De seguida que marxava el Sol, el cel era com el cinema a l'actualitat, un espectacle", continua Vázquez.

Per als germans, la catedral de la Seu "està molt ben pensada, ja que està situada al lloc ideal segons el moviment del Sol, igual que les entrades, les sortides i les dimensions". En aquest sentit, el responsable de l'arxiu comarcal, Julio Quílez, afirma que l'estudi és interessant per la profunditat que té: "analitza la catedral amb tots els ets i uts en aquest sentit".

En el futur, la conferència podria derivar en una activitat més pràctica, segons ha expressat Quílez, i convertir-se en una visita guiada. De moment, l'activitat forma part de la idea d'apropar el coneixement del passat al ciutadà, que és l'objectiu de l'arxiu. "El que ens sembla més destacable és mostrar com el cel es manté inalterable, és la nostra unió amb el passat", declara l'arxiver.

A més d'aquest acte, l'arxiu també prepara un taller per ensenyar les tècniques fotogràfiques que utilitzaven antigament. "Fotografiarem l'actualitat com al passat", diu l'arxiver.