El bisbat d'Urgell té un gran patrimoni de béns culturals a l'extens territori de la seva diòcesi, que comprèn les comarques de la Cerdanya, l'Alt Urgell, part del Berguedà, els Pallars, part del Ripollès, la Noguera, l'Urgell, el Pla d'Urgell, l'Alta Ribagorça, la Segar-ra, la Vall d'Aran i Andorra. Es tracta d'una extensió de més de 7.500 km quadrats i 363 parròquies amb un catàleg patrimonial de primer ordre però, sovint, poc conegut i costós de mantenir.

Ara el bisbat s'ha proposat donar a conèixer les joies d'aquest patrimoni i ha creat un programa de visites guiades amb experts del territori. Així, el dia 27 de maig estrenarà a través de Catalònia Sacra un itinerari guiat per la Cerdanya que recorrerà algunes de les esglésies més singulars de la vall sota el guiatge de la tècnica de Cultura del Consell Comarcal, Sara Aliaga. La ruta, que porta el nom de «Les esglésies de la Solana de la Cerdanya», té com a objectiu «divulgar el patrimoni cultural de l'Església» així com «posar en relleu la importància d'un grapat d'obres cabdals de l'art català».

La ruta dura unes sis hores i val 30 euros, amb transport d'anada i tornada a l'origen. Fonts del bisbat han remarcat que per inscriure-s'hi cal fer reserva i el pagament. La primera de les visites guiades permetrà als participants descobrir alguna de les històries més desconegudes de les esglésies de la Cerdanya. De la ruta, l'organització n'ha destacat «les pintures romàniques simulant carreus a Santa Maria d'All; el retaule gòtic de la Mare de Déu de l'Esperança a Santa Cecília de Bolvir; o les impressionants pintures murals bar-roques de Sant Climent de Talltorta, tots testimonis únics del pas dels segles i dels anhels dels homes de la plana cerdana».