La Cerdanya viu el seu particular frenesí. Si bé la comarca està avesada a rebre turisme durant tot l'any, en cap època com el mes d'agost el repunt de visitants posa tant a prova les estructures empresarials i familiars que donen servei als turistes. La Cerdanya, amb 18.000 habitants, viu al voltant de la Mare de Déu d'Agost un pic turístic que posa la vall amb un padró temporal de 100.000 persones. Això comporta jornades laborals maratonianes, augments sobtats de plantilles i, en la majoria de casos, multiplicar com a mínim per tres la facturació. És la Cerdanya triplicada.

Aquests dies a la vall tothom ja és al lloc de treball. Els mesos previs a l'agost, empresaris i treballadors s'han preparat per al gran moment. A la Cerdanya, si s'ha de treballar, és ara. Tant és així que a la comarca els mesos d'emprendre nous negocis són el maig, l'abril i el juny, i ara, en canvi, el registre de noves activitats del Consell Comarcal cau en picat, segons ha explicat el responsable econòmic de l'òrgan, Roger Molins. Els mesos previs al juliol i l'agost a la Cerdanya es creen noves empreses de serveis, es donen d'alta nous autònoms i noves activitats. En el primer semestre de l'any s'han registrat a la Cerdanya 44 noves societats i autònoms: vuit el gener, nou el febrer, onze el març, cinc l'abril, vuit el maig i tres el juny. Molins ha remarcat que el mes d'agost, juntament amb el desembre, «és el mes de més facturació a la Cerdanya, que té una economia cíclica amb dues pujades fortes i dos períodes baixos per la dependència del turisme i la segona residència». Molins ha remarcat que, «de la mateixa manera que es triplica la població, es triplica la facturació i la distribució de mercaderies», fins al punt que moltes petites empreses com ara botigues de poble podrien viure tot l'any treballant tan sols durant les dues grans temporades turístiques.

Aquesta punta d'activitat es constata també en el mercat laboral de la comarca. La borsa de treball del Consell es mobilitza els mesos previs a la temporada turística fins al punt que a l'agost molt poca gent que busqui feina no en té. La responsable de la borsa, Alba Molina, ha explicat que «on es fa més visible és en el nombre d'ofertes que hem estat gestionant els mesos de juny i juliol, i les que gestionem ara és bastant inferior». Entre els mesos de maig i juliol l'atur ha baixat a la Cerdanya de cent persones i ha deixat la xifra oficial al voltant dels 430 aturats. Això ha estat possible en part a la intervenció del Servei d'Intermediació i Orientació Laboral (SOIL) de la Cerdanya, el qual entre els tres mesos de maig a juliol ha gestionat 94 ofertes de treball: 30 el mes de maig, 39 el juny i 25 el juliol. També, en aquests tres mesos, ha gestionat la demanda de feina de fins a 136 treballadors: 52 el maig, 51 el juny i 33 el juliol, quan la majoria de plantilles ja estan a punt de rebre els turistes. Tant és així que el mes de juny la Cerdanya, amb un índex d'aturats del 6,1%, ja consta en les estadístiques oficials de la Generalitat com la segona comarca amb menys atur del país, darrere de l'Alta Ribagorça, que té un índex del 5,2%. La mitjana nacional és de l'11%. Aquesta casuística es repeteix en les empreses petites que donen servei a les poblacions. A Bellver, que aquests dies també triplica el padró municipal i passa dels habituals 2.000 veïns a tenir-ne més de 6.000, les cues a primera hora del matí i a la tarda davant dels taulells dels forns i de les carnisseries són habituals. Un forn que elabora 200 peces de pa al dia durant tot l'any, el mes d'agost n'ha de fer 600. De la mateixa manera, una carnisseria que en la temporada baixa atén 60 clients, el mes d'agost pot superar els 500. Tots aquests establiments tenen aquests dies més treballadors per afrontar la punta de producció a les hores de tancament i, també, per atendre el públic en les hores d'obertura. Al voltant d'aquest augment de producció i de consum, altres sectors veuen també incrementada exponencialment la seva feina. És el cas, per exemple, de la recollida de residus. Si durant l'any la Cerdanya exporta a Andorra 120 tones de brossa per setmana en tres dies de viatges, aquest mes d'agost els desplaçaments dels camions es faran pràcticament cada dia. Tots els municipis han d'incrementar el buidatge dels contenidors, que s'omplen de seguida.