Lídia Pujol va presentar dissabte a la nit el seu nou projecte La cerimònia de la llum a l'església de Sant Llorenç de Morunys amb un públic encuriosit pel context místic que relacionava l'espai amb l'obra de l'artista.

Els referents medievals estètics i amb instruments tradicionals com la viola de roda, gamba, llaüts i el clavicèmbal garantien de bon principi la immersió del públic a la solemnitat de la litúrgia que s'havia de servir. Una processó de percussió va escortar els assitents, que anaven prenen lloc abans de començar la cerimònia i donar pas a l'espectacle de llums.

El Llibre Vermell de Montserrat com a base del repertori va ser el fil conductor de la representació, que també incloïa cançons de bressol sefardites, napolitanes, àrabs i cançons populars d'arreu de la Mediterrània com La nina i son germà, popular catalana, o L'albada encara no ha arribat, grega.

D'altra banda, la ruptura formal venia per mitjà d'una posada en escena amb una sincronia preciosista de llums que reforçava el dramatisme de les cançons i que traspassava les fronteres de l'escenari, concebut per envoltar el públic i superar-lo. Pujol va oferir una relectura musical i literària de tradicions que han begut les unes de les altres i van convergir la nit de dissabte.

La relació simbiòtica amb l'artista de l'Orquestra Àrab de Barcelona Mohamed Bout Ayoub i l'elenc de músics que l'acompanyaven, provinents de reconegudes escoles d'arreu, va fer palesa la possibilitat de dissoldre dicotomies històricament irreconciliables com la llum i la foscor, virginitat i maternitat, però també la unió de gèneres, cultures i tradicions que acaben formant part de la humanitat de forma indissoluble.

Lídia Pujol va aconseguir seduir els assistents, que van omplir d'aplaudiments el final de la representació efímera. L'acte va acabar amb un recorregut al voltant del claustre de l'edifici parroquial de la vall de Lord, il·luminat per a l'ocasió d'acord amb la cerimònia que prenia la llum com a símbol de l'expressió divina.

La concepció de l'espai com a part de l'espectacle, la integració de tots els elements de l'església de Sant Llorenç de Morunys, inclòs el públic, fa irrepetible l'esdeveniment. No obstant això, La cerimònia de la llum traçarà un itinerari cultural del territori, El camí de la llum, que recorrerà els espais més significatius del patrimoni arquitectònic i cultural de Catalunya, on l'espectacle musical i lumínic s'adaptarà després d'un estudi particularitzat.