Andreu Martín (Barcelona, 1949) i Agustí Vehí (Figueres, 1958) són els dos escriptors que inauguren la nova col·lecció crims.cat, amb la qual l'editorial Alrevés vol potenciar la novel·la negra d'autoria catalana. Recollint el llegat de la mítica La Cua de Palla, que va contribuir poderosament a difondre en la llengua del país molts noms referents del gènere, aquest projecte s'acompanya de la posada en marxa d'una pàgina web del mateix nom que vol ser el punt de trobada dels amants d'aquest sector de la literatura.

La novel·la Història de mort estrena la naixent col·lecció d'Alrevés, signada per un dels autors més destacats de les lletres negres catalanes, Andreu Martín. L'intriga del relat se centra en una dona que no pot oblidar un trauma relacionat amb el seu marit ni tant sols després del seu traspàs. El segon títol que inaugura crims.cat és Torn de nit, que es defineix com un vodevil policial, no exempt d'humor i un toc de surrealisme, centrat en els agents que estan de guàrdia nocturna a la vila empordanesa de Vilaclara. El responsable de la trama és l'historiador Agustí Vehí, que actualment és sotsinspector a la Guàrdia Urbana de Figueres.

La col·lecció crims.cat treu el cap a les llibreries aquesta mateixa setmana pel convenciment de l'editorial barcelonina que "hi ha novel·la negra en català d'un gran nivell", segons s'explica en la nota feta pública ahir. Així mateix, Alrevés posa en marxa una pàgina web (www.crims.cat) que pretén ser un referent per als amants del gènere negre. Més enllà dels llibres propis, el segell ha activat aquest espai a la xarxa per donar testimoni de tota l'activitat que generi la novel·la negra, independentment de qui la publiqui.