El músic català de més prestigi i projecció internacional avui dia, l'igualadí Jordi Savall (1941) serà l'artista convidat de la 16a Fira Mediterrània de Manresa, que inaugurarà el 7 de novembre amb un espectacle d'estrena al país. El certamen s'anota un punt en la tria d'una personalitat musical que fa més de quaranta anys que actua com a concertista, pedagog, investigador i creador de projectes culturals i musicals que han posat a l'abast del gran públic la música antiga però, també, la relació entre les diferents cultures i músiques populars de les quatre ribes de la Mediterrània.

Per un problema de salut, el músic va excusar ahir la seva presència a Manresa el dia que la fira feia pública la seva vinculació com a artista convidat. En el seu lloc, Manuel Forcano, director general de la Fundació Centre Internacional de Música Antiga (CIMA), creada per Savall i la seva dona, la soprano Montserrat Figueras, desapareguda el novembre del 2011. La participació de Savall al certamen manresà, que se celebrarà del 7 al 10 de novembre, inclourà dos concerts, una jornada de debat sobre l'art i el diàleg entre cultures i un cicle de cinc documentals, dos dels quals relacionats directament amb l'igualadí i amb la seva dona.

La 16a Fira Mediterrània de Manresa girarà al voltant del concepte "cruïlla", que, segons el director artístic del certamen, David Ibáñez, ha marcat la història política i social de la Mediterrània, el seu art i la seva cultura. En aquest sentit, Savall és "la figura ideal" per la seva demostrada capacitat, al llarg dels anys, de "construir ponts musicals i de cultura entre els diferents pobles de la Mediterrània" a més de saber trencar prejudicis entorn de l'eterna dicotomia "entre alta cultura i cultura popular".

El concert inaugural que oferirà Savall girarà al voltant del projecte Mare Nostrum, concebut amb la seva companya. A Manresa, precisament, serà el primer cop que es desenvolupi una nova proposta del projecte sense Figueras, ara centrada en el Mediterrani oriental i només amb veus masculines. Titulat Diàleg de les músiques otomanes, cristianes i jueves a la Mediterràna, serà una estrena a Catalunya d'un programa que, en versions similars, s'ha pogut escoltar a Europa. A Manresa es posarà l'accent en el repertori turc otomà. El concert tindrà la participació de figures com l'israelià Lior Elmaleh i el turc Gursoy Dinçer, dues veus molt populars als seus respectius països. Per a Forcano, uns intèrprets que són "un privilegi" per a la fira per a un tipus de concert que sempre esdevé "únic per la capacitat d'improvisar dels músics", que també provenen de Grècia, Bulgària i l'estat espanyol.

L'igualadí oferirà un segon concert (el 9 de novembre) basat en la tradició popular celta, "un poble que havia format part de la Mediterrània" i que reivindica aquest llegat amb melodies irlandeses i escoceses dels segles XVII al XIX.