La formació siriana Ensemble Al-Kindî i la mística dansa dels Dervixos Giròvags de Damasc van rubricar ahir a la nit al teatre Kursaal (aquest cop sí, ple de gom a gom) un dels espectacles més sorprenents de la Fira Mediterrània d'enguany.

A través d'un repertori de música clàssica àrab, el muntatge va presentar un desplegament escènic humil, abonant tota la màgia del directe als intermitents i vertiginosos rituals sufís, d'uns cinc minuts de durada cadascun.

La melòdica veu de Sheikh Ahmed Daoud i un sobri duet de cors van transportar els espectadors a l'espiritualitat de les mesquites d'Orient, amb l'acompanyament només de tres instruments: el ney (flauta), l'ud (llaüt) i el riqq (pandereta).

Després de vint minuts inicials purament vocals, els dervixos es van aixecar de les cadires i l'expectació del públic, de sobte, es va despertar, amb càmeres i mòbils a les mans.

Mitjançant una música cíclica, els dos giròvags van encetar la seva cerimònia misteriosa començant a girar sobre ells mateixos, en el sentit contrari de les busques del rellotge, mentre l'extrem de les faldilles circulars de color blanc (d'uns tres metres de diàmetre) s'elevava a mesura que augmentava el moviment. Davant d'un auditori atònit (i algun marejat), els dervixos mantenien l'equilibri amb els braços ascendint cap al cel, mentre el seu esperit també s'enlairava en trànsit cap a Al·là.