Descalç sobre la terra vermella va guanyar ahir a la nit el premi Gaudí a la millor pel·lícula per a televisió amb la història del missioner de Balsareny Pere Casaldàliga. La pel·lícula és dirigida per Oriol Ferrer i escrita per Marcos Bernstin i María Jaén, i produïda per Minoria Absoluta, Televisió de Catalunya Televisió Espanyola.

Descalç sobre la terra vermella s'ha imposat a L'últim ball de Carme Amaya, dirigida per Judith Colell; a Prim: El asesinato de la calle del Turco, de Miguel Bardem Aguado, i a Vicenç Ferrer, d'Agustí Crespi.

La cinta narra la vida de missioner balsarenyenc de São Félix do Araguaia Pere Casaldàliga, l'anomenat bisbe dels pobres o la veu dels indis, que s'ha enfrontat, en la seva activitat, al Vaticà, a la dictadura militar i als terratinents del Brasil.

La minisèrie, que consta de dos episodis, es basa en el llibre de Francesc Escribano que explica la lluita del bisbe bagenc a favor dels drets dels camperols del Mato Grosso (Brasil).

Una gran part de la sèrie de dos episodis es va rodar al Brasil, però la trobada real entre Casaldàliga i el cardenal Ratzinger al Vaticà l'any 1988 es va rodar al Parlament de Catalunya.

Aquesta trobada va servir de fil conductor al llarg de la sèrie i mostra com n'eren de distants les posicions dels dos protagonistes. Benet XVI era el responsable de la Congregació per la Doctrina de la Fe, i Casaldàliga, que feia vint anys que vivia al Matto Grosso, era un capellà seguidor de la teologia de l'alliberament i que ha estat sempre fidel als seus principis