L'escriptor Fernando Marías ha guanyat el premi Biblioteca Breve 2014, que atorga l'editorial Seix Barral, per l'obra 'La isla del padre'. El jurat -format per Elena Ramírez, José Manuel Caballero Bonald, Rosa Regàs, i Pere Gimferrer, qui no ha pogut assistir a la presentació del premi per motius de salut- ha premiat Fernando Marías per l'emotiu relat en que descriu la relació a distància amb el seu pare. Mariner mercant de professió, el pare de Marías era una figura absent a casa, i l'escriptor el veia amb molt poca freqüència. El guardonat, que va començar a escriure el llibre poc després de la mort del pare, ha afirmat que la novel·la gira entorn a la "por mútua" que existia entre els dos.

Marías creu que, encara que va començar la novel·la una vegada mort el progenitor, l'autoria del llibre és compartida: "Vaig saber que havia d'escriure el llibre amb el meu pare, no sobre el meu pare", ha subratllat. L'escriptor ha afirmat que jugarà "a pensar que el seu pare sap que ha escrit la novel·la". L'autor ha definit l'escrit com "una història d'aventures amb un final feliç atípic".

El llibre va ser concebut l'estiu del 2014 a la casa on l'escriptor va viure durant la seva infància. Marías descriu el procés com "màgic" per la quantitat de records i vivències que li va aportar l'indret. Van ser de tanta intensitat que l'autor no va necessitar "posar odre al llibre ni determinar si era una novel·la o no", sinó que es va limitar a "escriure despullat".

El jurat del premi Biblioteca Breve ha estat format per Elena Ramírez, José Manuel Caballero Bonald, Manuel Longares, Rosa Regàs, i Pere Gimferrer, qui no ha pogut assistir a la presentació del premi per motius de salut. Regàs ha volgut destacar "l'aparentment senzilla estructura" de la novel·la, que parteix de dues línies divergents, el pare i el fill, però que acaba "convertint-se en una línia que ha convergit". Per altra banda, Longares ha volgut remarcar que convertir el pare en protagonista del llibre farà que perduri el seu record, perquè "per fer immortal a una persona, se l'ha de convertir en personatge".

150 manuscrits menys

L'any passat es van presentar 945 obres al premi Biblioteca Breve 2014, mentre que enguany el nombre de manuscrits només ha estat de 795. El guardó premia amb 30.000 euros el guanyador. La novel·la 'La isla de mi padre' arribarà a les llibreries el 3 de març.