«Ulisses» camina per boscos i camps de Cal Mingo, entre Navàs i Puig-reig, on el grup Barra Lliure va presentar aquest diumenge al vespre el seu últim acústic. Un acústic d'agraïment als seus amics, als que van col·laborar a través d'un verkami per poder editar el nou disc del grup bagenc. Un concert amb cerveseta i acompanyaments culinaris que va ser un petit plaer servit en el davallar del sol, a l'empara de la casa que feia de teló de fons, i obert al prat, als camps i al bosc que l'envolten.

Va ser un concert especial, per a un dia especial. Perquè el grup es demostrava que malgrat la crisi econòmica i la crisi discogràfica sortien endavant. S'ha autoeditat el disc, perquè, avui, a les discogràfiques «et demanen diners» per gravar, com explica Guillem Obradors, un dels integrants dels grup. Les cançons del grup es poden sentir totes a través del seu web (barralliure.cat), i es poden trobar tant a Spotify com a I-tunes. El disc els ha costat 8.000 euros, que han pagat de la butxaca, «dels diners que havíem fet dels concerts, que nosaltres deixem per al grup, ja que no cobrem», i de la campanya Verkami (2.000 euros).

'Construint Camins', adaptació d'un tema d'Adele

Ocell Negre (2013) i Ulisses (2015) són una sola història. La fugida d'un soldat al front, els adéus, els enyors, els amors i les absurditats del destí, i un retorn, un retrobar-se, un sentir altre cop el caminar de la seva Mariona. Una història cantada en dos discos, que són, per concepte, una proposta original. Barra lliure vol ser una banda de rock, però que cada dia més s'agrada en la seva música i disfruta, també, quan decreixen els watts i s'incrementa el punteig de la guitarra. Integren el grup Francesc Bertran (guitarra), Gerard Comellas (Baix), Òscar Pardo (Bateria), Àngel Guilanyà (Guitarra) i Guillem Obradors (Veu, i autor de les lletres i de la concepció musical).

El soldat de Barra lliure ara vol arribar de nou als escenaris. «Tenim concerts a Casserres, al Mujal,.. però ens estem venent per fer noves actuacions», perquè el grup no s'ha aturat i segueix creant «noves històries». Barra lliure ha madurat i, com diu Guillem Obradors, «ja està en disposició de sortir de l'àmbit de la Catalunya central» i fer un camí nou, talment el soldat, descobrint nous horitzons més enllà de l'àmbit territorial que els ha vist néixer.

'Somniador'