El quart lliurament de la saga Millennium, un dels èxits de vendes més impactants de la història de la literatura contemporània, arribarà demà, dijous, a les llibreries amb expectació però sense que es registrin grans demandes a la prèvia per devorar sense dilació el primer dels títols que no estarà signat pel periodista suec Stieg Larsson. L'editorial Columna publicarà una tirada de 15.000 exemplars en català amb l'expectativa que la novel·la faci un llarg recorregut tant a la tornada de les vacances com durant la campanya de Nadal i el proper Sant Jordi. "No hi haurà cues", ironitzava ahir Toni Daura, president del Gremi de Llibreters de Catalunya i responsable de la Llibreria Parcir de Manresa juntament amb Dolors Pardo, qui va avançar que "arribaran una cinquantena d'exemplars a la botiga i ja tenim una desena de reserves".

Stieg Larsson va morir el novembre del 2004 pocs mesos abans que es publiqués Els homes que no estimaven les dones, punt de partida d'un colossal èxit global que es va traduir en milions de vendes arreu del món -a hores d'ara, 78 milions d'exemplars- i dues rèpliques cinematogràfiques. Tal com explica l'escriptor Llorenç Capdevila, les novel·les de Larsson, un retrat mordaç i crític de la corrup-ció que s'amaga sota l'estora de l'estat del benestar suec -i, per extensió, occidental- "té un bon pols narratiu", a més de destacar el personatge de la hacker antisocial Lisbeth Salander.

Els llibres La noia que somniava un llumí i un bidó de gasolina i La reina al palau dels corrents d'aire van completar una trilogia que ara reobren els hereus de Larsson no pas sense polèmica. La llei sueca va impedir a Eva Gabrielsson, parella del periodista durant 32 anys, tenir els drets successoris perquè no estaven casats. Per això, són el pare i el germà els que gestionen el llegat milionari d'un familiar amb qui no es parlaven. "Ara mateix, Larsson és una marca", apunta Daura.