La bielorussa Svetlana Alexijevich, el japonès Haruki Murakami i clàssics nord-americans com Joyce Carol Oates i Philip Roth dominen els pronòstics previs al Nobel de literatura, el guanyador del qual farà públic avui l'Acadèmia Sueca.

Alexijevich sona amb força a les cases d'apostes i a Estocolm i ha rebut l'aval, entre d'altres, de Maria Schottenius, excap de Cultura de Dagens Nyheter, principal diari suec, i que ja havia encertat per endavant els guanyadors el 2008 i el 2009, entre acusacions velades d'haver rebut informació privilegiada. La seva hipotètica elecció implicaria premiar per primera vegada amb el Nobel el reportatge periodístic, un gènere que podria haver estat reconegut ja el 2007 a la figura del polonès Ryszard Kapuscinski, si no hagués mort just aquest any, segons especulen els mitjans suecs.

Les eleccions dels últims anys han alternat entre favorits en els pronòstics (el xinès Mo Yan i la canadenca Alice Munro), algunes sorpreses (l'austríaca Elfriede Jelinek i l'alemanya Herthe Müller) i clàssics que semblaven oblidats, com els britànics Harold Pinter i Doris Lessing i Vargas Llosa.