"Com és possible que no el conegui tothom?", s'exclamava aquest dijous Joaquim Aloy, president de l'Associació Memòria i Història, i al seu costat, l'escriptor Jordi Finestres afirmava que "parlar de Josep Maria Planes és parlar de llibertat, justícia i democràcia". Però la realitat és que l'edició dels reculls d'articles, la sèrie que va emetre TV3 fa vuit anys i el carrer cèntric que porta el seu nom no són motiu suficient perquè els manresans coneguin el seu periodista més il·lustre, un reporter valent que va pagar amb la vida la gosadia de denunciar el pistolerisme de la CNT i la FAI. Set trets de bales anarquistes van posar fi a la seva vida el 24 d'agost del 1936, en plena follia revolucionària, a la carretera de l'Arrabassada. Només tenia 29 anys.

Per reparar el desconeixement i divulgar la vida i l'obra de Josep Maria Planes, nascut el 31 de gener del 1907 al número 26 del carrer de la Canal, entre el Born i el carrer Nou, un grup d'entitats manresanes està enllestint un extens programa d'activitats que s'iniciarà dijous vinent i que es durà a terme durant un any. Vuit dècades després de la seva prematura desaparició, la memòria del periodista serà objecte d'un ampli reconeixement, que ha d'incloure la categoria de Manresà Il·lustre en les dependències de l'Ajuntament on pengen els quadres de tots els fills de la ciutat que han merescut aquesta distinció. La concreció d'aquest desig s'ha de produir, si tot va segons les previsions dels sol·licitants, la primavera vinent.

Josep Maria Planes va despuntar en la Barcelona dels anys 30 com a periodista mordaç i intrèpid. Va conrear gèneres diversos com la crònica esportiva, l'articulisme de societat i la denúncia. El proper 24 d'agost hi ha previst col·locar una placa a l'indret de la carretera de l'Arrabassada on va ser assassinat, en el que serà un dels moments àlgids del programa dissenyat per la Comissió Any Planes, formada per la Demarcació Catalunya Central del Col·legi de Periodistes, la Fundació Independència i Progrés, l'Associació Memòria i Història de Manresa, la UVic-Universitat Central de Catalunya, la Fundació Universitària del Bages, Òmnium Cultural, el Col·lectiu Desvalls i, a títol individual, el periodista de Regió7 Pep Corral, l'historiador Jordi Sardans i l'esmentat Finestres.

Ruta i conferències

Per la festa major, encara en data per determinar, es farà un itinerari urbà pels escenaris de la vida manresana de Planes. El 18 de setembre, Corral, Aloy i Finestres duran a terme una xerrada a Sant Mateu de Bages, d'on procedien els pares del periodista.

El cicle de conferències que es durà a terme a l'Espai La Plana s'iniciarà l'11 d'octubre amb un diàleg entre Finestres, biògraf de Planes, i Aloy, autor de la pàgina web dedicada a la seva trajectòria. Després, Lluís Calderer versarà sobre el retrat que Planes va escriure del món noctàmbul barceloní en els seus articles (11 de novembre); Ramon Besa se centrarà en la faceta de cronista esportiu (gener); i l'actor Queco Novell tractarà del Planes humorístic (febrer).

L'Any Planes continuarà del 4 al 30 d'abril amb una exposició comissariada per Finestres i el professor de l'UVic Jordi Serrat, que es podrà veure a l'Espai La Plana. La primavera del 2017 també es farà un acte literari a Sant Mateu, encara per concretar, i el mes de maig es durà a terme una lectura dramatitzada de l'obra 'Nits de Barcelona', amb direcció de Fina Tàpias i interpretació d'Àngels Sánchez i Laia Oliveras, estrenada fa quatre anys. El lliurament del Premi Planes del 2017, l'1 de juny, rubricarà la commemoració.

"Ens hem marcat l'objectiu de fer difusió de la figura de Josep Maria Planes, que va tenir una curta però intensa etapa professional", va apuntar Enric Badia, president del gremi local dels periodistes i cap de Societat de Regió7. La biografia del reporter recordat és curta però alhora prou destacada perquè penetri en l'imaginari col·lectiu dels manresans.