La plaça de Pius XII serà el dia 23 de juny l'escenari a Igualada del RumbaFest, el primer festival itinerant de rumba, que també passarà per Sant Quirze del Vallès i Mataró. Els representants més destacats del gènere a Catalunya actuaran en una jornada que s'iniciarà a les 12 h i serà d'entrada gratuïta.

Les formacions 9Son, Sabor de Gràcia, Rumba Tres, Arrels de Gràcia, Landry y el Rumbero, Mu-chacho y los sobrinos, Revolución, els igualadins Terratombats i els bagencs Sherpah formen el cartell d'una iniciativa que neix davant la constatació que "ni els gran festivals de Catalunya ni bona part de les festes majors, ni els circuits de sales i teatre del nostre país programen aquest tipus de música tradicional catalana", segons el comunicat emès per l'Associació Professional d'Autors i Creadors de Rumba Catalana.

El certamen s'iniciarà a Igualada el dia de la revetlla de Sant Joan i continuarà el 17 de setembre a Sant Quirze del Vallès i el mes d'octubre, en una data encara per determinar, a Mataró. La intenció dels organitzadors és crear un seguit de festivals itinerants que retornin la rumba als escenaris catalans, i que es pugui ampliar progressivament al llarg dels propers anys. A més, la voluntat és poder proporcionar concerts als ajuntaments per tal que incorporin la rumba a les propostes festivals que ofereixen a la ciutadania.